Nesvrstani
HRVATSKI KULTURNI KLUB ZAGREB
Školskoj knjizi godišnja nagrada za promicanje hrvatske kulture u svijetu
objavljeno: 15. lipnja 2016.

U obrazloženju Odbora za nagradu o dodjeli Godišnje nagrade za promicanje hrvatske kulture u svijetu stoji:

Nakon provedene rasprave o predloženom kandidatu za dodjelu Godišnje nagrade za promicanje hrvatske kulture u svijetu za 2015. godinu, na temelju članaka 9. – 12. Pravilnika o dodjeli Nagrade, Odbor za nagradu jednoglasno je odlučio da se Nagrada dodijeli

ŠKOLSKOJ KNJIZI, d. d. IZ ZAGREBA ZA CJELOKUPNU DJELATNOST NA PODRUČJU KULTURE.

Jedan od bitnih dugoročnih zadataka nakladničke kuće Školska knjiga  d. d. iz Zagreba jest promicanje hrvatske kulture u svijetu.

Važan dio te aktivnosti dugoročni su programi izdavanja dvojezičnih i jednojezičnih rječnika.

Do sada ih je objavljeno više od 77 na čak 23 svjetska jezika, koji su europsku i svjetsku javnost upoznali s blagom hrvatskoga jezika. Među njima je najvažnije djelo Veliki rječnik hrvatskoga standardnog jezika, objavljen 2015. godine. Taj je rječnik, po ocjenama eminentnih stručnjaka, vrhunac dugogodišnje plodne leksikografske produkcije Školske knjige.

Školska je knjiga godinama svjedočila hrvatski kulturni i znanstveni identitet prevodeći važna djela hrvatskih autora na svjetske jezike, pretežno na engleski i njemački, ali i na neke druge jezike.

Iz bogatog programa izdvojit ćemo samo neke knjige:

■ povijesnu znanstvenu monografiju Iz riznice hrvatske povijesti i kulture Anđelka Mijatovića, prevedenu na engleski, njemački i španjolski jezik

■ monografiju o Zagrebu Tisućljetni Zagreb Ivana Kampuša i Igora Karamana, prevedenu na engleski i njemački jezik

■ djelo Antički gradovi u Hrvatskoj Mirjane Sanader, prevedeno na engleski, njemački i mađarski jezik

■ monografiju Crkve – tvrđave u Hrvatskoj Sene Sekulić-Grozdanović, prevedenu na engleski i njemački jezik

■ dvojezičnu monografiju (hrvatsko-englesku) Lado – hrvatsko nacionalno blago 1949. – 2009. skupine autora

■ hrvatsko-englesko izdanje likovne monografije Vatroslav Kuliš i njegova djela: pismo, figure, motiv, jezik Igora Zidića

■ monografiju Hrvatski nacionalni parkovi Ive Bralića, prevedenu na engleski, njemački i talijanski jezik

■ knjigu Dvorci i perivoji Hrvatskog zagorja Mladena Obada Šćitarocija, objavljenu na engleskom i njemačkom jeziku.

■ U suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti objavljen je i njemački prijevod knjige Andre Mohorovičića Graditeljstvo u Hrvatskoj – Baukunst in Kroatien.

Osim tih i drugih knjiga, treba posebno istaknuti jedinstveno djelo nacionalnog identiteta pod nazivom HRVATSKA I EUROPA koje Školska knjiga objavljuje u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, najvišom znanstvenom i umjetničkom ustanovom u Republici Hrvatskoj. To reprezentativno i bogato ilustrirano, monumentalno djelo u pet velikih svezaka enciklopedijskog formata, prvo te vrste u Hrvatskoj, predstavlja cjelokupnu hrvatsku povijest i kulturu te hrvatski nacionalni identitet i državnost od prvih početaka do danas.

Do sada su objavljena četiri velika sveska na hrvatskom jeziku te po tri sveska na francuskom i engleskom jeziku. Suizdavači tog projekta na stranim jezicima poznate su francuske, odnosno engleske izdavačke kuće.

Prošle godine objavljen je treći svezak edicije Hrvatska i Europa na engleskom jeziku – Croatia in the Baroque and the Enlig­htenment.

Sudjelovanje uglednih francuskih i engleskih nakladnika u tom projektu od velikog nacionalnog značenja potvrda je vrhunske kvalitete autorskih priloga, a ujedno omogućuje šire poznavanje povijesnih zbivanja i kulturnog razvoja Hrvatske na velikom i zahtjevnom engleskom i francuskom govornom području.

Opisana djelatnost ŠKOLSKE KNJIGE, d. d. na području kulture potpuno opravdava dodjelu Godišnje nagrade za promicanje hrvatske kulture u svijetu za 2015. godinu.

predsjednik
Odbora za nagradu

prof. dr. sc. Slobodan KAŠTELA

U glazbenom dijelu programa nastupili su:  Ivica Trubić, bas; Branka Sekulić-Ćopo alt;  Nikša Radovanović, tenor; Miljenka Grđan, sopran te Alen Ruško, Tvrtko Stipić i za glasovirom Danijela Petrić.