Nesvrstani
Palio di Siena
objavljeno: 6. lipnja 2014.

U toskanskom gradu Sieni održava se Palio di Siena ili tradicionalno Carriera, jedna od najtežih i najopasnijih konjskih utrka na svijetu.

Riječ palio (lat. pallium) znači marama ili plašt, no s vremenom se počela upotrebljavati u značenju zastave koju pobjednik dobiva za nagradu. Dvaput godišnje, 2. srpnja i 16. kolovoza, glavni se sienski trg – Piazza del Campo – za tu prigodu potpuno prekrije pijeskom. U utrci sudjeluje 17 natjecatelja koji se dijele prema gradskim četvrtima – kontradama (tal. contrada). Svaka ima svoje ime, zastavu, boje i himnu. Prema broju stanovnika najvažnije su Contrada dell’Oca i Contrada della Torre. U srpanjskoj utrci sudjeluju predstavnici samo 10 kontrada, a u drugoj utrci, u kolovozu, predstavnici sedam kontrada koje se nisu natjecale u srpnju i triju kontrada izvučenih ždrijebom. Deset jahača jaše bez sedla tri kruga za manje od dvije minute. Posebna komisija četiri dana prije utrke bira između 30 konja (barberija) koji se na izvlačenju dodjeljuju natjecateljima. Talijani cijeli postupak nazivaju la tratta. Jahači nisu stanovnici nijedne sienske četvrti, nego se unajmljuju profesionalni džokeji. Po usklicima navijača može se zaključiti tko je dobio najboljega konja. Utrka je iznimno opasna jer, padnu li, i konj i jahač mogu slomiti vrat. Srednjovjekovni je trg ukrašen zastavama, svjetiljkama i cvijećem. Iz susjednih ulica dopire ritam bubnjeva i kopita. Ljudi su toliko glasni i razuzdani da se konji preplaše čim iziđu na trg. Oni koji žele dobra mjesta uz ogradu moraju ih zauzeti barem 24 sata prije utrke. Predstavnici kontrada izlaze na trg odjeveni u povijesne kostime poštujući višestoljetnu tradiciju. Na dan održavanja utrke svaka kontrada blagoslivlja svojega konja. Dok ga škropi svetom vodicom, svećenik mu poručuje: „Idi i vrati se kao pobjednik!”

Ta se zanimljiva utrka održava još od srednjeg vijeka i Talijani je vole i ponose se njome. Koliko samo ushićenja može izazvati utrka koja za stanovnike Siene znači mnogo više od konjičke utrke, turističke atrakcije ili prilike za zaradu. Ona je znak raspoznavanja i pripadnosti, strast koja se prenosi s koljena na koljeno.

Autorica: Irena Vučić