Palio di Siena

petak, 6. lipnja 2014.
Palio di Siena

U toskanskom gradu Sieni održava se Palio di Siena ili tradicionalno Carriera, jedna od najtežih i najopasnijih konjskih utrka na svijetu.

Riječ palio (lat. pallium) znači marama ili plašt, no s vremenom se počela upotrebljavati u značenju zastave koju pobjednik dobiva za nagradu. Dvaput godišnje, 2. srpnja i 16. kolovoza, glavni se sienski trg – Piazza del Campo – za tu prigodu potpuno prekrije pijeskom. U utrci sudjeluje 17 natjecatelja koji se dijele prema gradskim četvrtima – kontradama (tal. contrada). Svaka ima svoje ime, zastavu, boje i himnu. Prema broju stanovnika najvažnije su Contrada dell’Oca i Contrada della Torre. U srpanjskoj utrci sudjeluju predstavnici samo 10 kontrada, a u drugoj utrci, u kolovozu, predstavnici sedam kontrada koje se nisu natjecale u srpnju i triju kontrada izvučenih ždrijebom. Deset jahača jaše bez sedla tri kruga za manje od dvije minute. Posebna komisija četiri dana prije utrke bira između 30 konja (barberija) koji se na izvlačenju dodjeljuju natjecateljima. Talijani cijeli postupak nazivaju la tratta. Jahači nisu stanovnici nijedne sienske četvrti, nego se unajmljuju profesionalni džokeji. Po usklicima navijača može se zaključiti tko je dobio najboljega konja. Utrka je iznimno opasna jer, padnu li, i konj i jahač mogu slomiti vrat. Srednjovjekovni je trg ukrašen zastavama, svjetiljkama i cvijećem. Iz susjednih ulica dopire ritam bubnjeva i kopita. Ljudi su toliko glasni i razuzdani da se konji preplaše čim iziđu na trg. Oni koji žele dobra mjesta uz ogradu moraju ih zauzeti barem 24 sata prije utrke. Predstavnici kontrada izlaze na trg odjeveni u povijesne kostime poštujući višestoljetnu tradiciju. Na dan održavanja utrke svaka kontrada blagoslivlja svojega konja. Dok ga škropi svetom vodicom, svećenik mu poručuje: „Idi i vrati se kao pobjednik!”

Ta se zanimljiva utrka održava još od srednjeg vijeka i Talijani je vole i ponose se njome. Koliko samo ushićenja može izazvati utrka koja za stanovnike Siene znači mnogo više od konjičke utrke, turističke atrakcije ili prilike za zaradu. Ona je znak raspoznavanja i pripadnosti, strast koja se prenosi s koljena na koljeno.

Autorica: Irena Vučić

Vezani članci
Školski portal: Festival povijesti

Festival povijesti

Festivalu nazvanome prema muzi Klio, grčkoj boginji zaštitnici povijesti, onoj…

Školski portal: Uđite u svijet vitezova

Uđite u svijet vitezova

Kako potpuno ući u svijet vitezova uz opremu, odjeću, replike…

Školski portal: Zlato dobiveno iz smeća

Zlato dobiveno iz smeća

Što nije pošlo za rukom starim alkemičarima tijekom povijesti, uspjelo…

Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Vrijedni mali ekolozi

Vrijedni mali ekolozi

Svjetski dan jabuka škola je obilježila…

Školski portal: S radom počelo devet centara izvrsnosti

S radom počelo devet centara izvrsnosti

Devet centara – svaki iz drugog…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…