Savjeti stručnjaka
NE PODUPREMO LI UČITELJE, POSREDNO IZLAŽEMO OPASNOSTI UČENIKE
Zaraza stresom moguća je među učiteljima i učenicima
objavljeno: 21. prosinca 2017.

Riječ je o istraživanju prvom te vrste usmjerenom k ispitivanju povezanosti između sindroma učiteljskog „izgaranja“ i razine kortizola kod učenika, koji je biološki pokazatelj stresa.

Istraživači su prikupili uzorke pljuvačke više od 400 osnovnoškolaca i provjerili njihovu razinu kortizola. Nalazi su potvrdili da je u učionicama u kojima dolazi do češćeg učiteljskog „izgaranja“ ili osjećaja emocionalne iscrpljenosti, i razina kortizola kod učenika povišena. Kod osnovnoškolaca povišene razine kortizola povezane su s poteškoćama u učenju te s problemima s mentalnim zdravljem.

„Sve to upućuje na to da zaraza stresom može izbiti u učionici među učenicima i njihovim učiteljima“, napominje Eva Oberle, voditeljica istraživanja i pomoćna profesorica na UBC-ovoj školi za pučanstvo i javno zdravlje. „Nepoznato je što se prvo javlja – povišeni kortizol ili učiteljsko izgaranje. Na poveznicu između učeničkog i učiteljskog stresa gledamo kao na problem koji se ciklično javlja u učionici.“

Eva Oberle kaže da stresno okružje učionice može biti posljedica neodgovarajuće potpore učiteljima, što može utjecati na njihovu sposobnost da učinkovito vode svoje učenike. Slabo vođenje može pridonijeti neispunjavanju potreba učenika i povećanu stresu, pa se može odraziti i u povišenoj razini kortizola kod učenika.

Stres se izvorno može javiti i kod učenika, koje je tada teže poučavati zbog povećana nemira, problema u ponašanju ili posebnih potreba. Dogodi li se to, učitelji se mogu osjetiti svladanima i upozoriti na višu razinu „izgaranja“.

„Naše je istraživanje podsjetnik o sustavnim pitanjima s kojima se suočavaju učitelji i stručnjaci za izobrazbu dok se povećava broj učenika u razredima, a istodobno smanjuje podrška učiteljima“, naglašava Eva Oberle.

„Iz brojnih istraživanja nedvosmisleno proizlazi da je poučavanje jedno od najstresnijih zanimanja, te da su učiteljima potrebni odgovarajući izvori i potpora u njihovu poslu kako bi se borili s izgaranjem i ublažili stres u učionici“, dodaje Kimberly Schonert-Reichl, suautorica i UBC-ova stručnjakinja za izobrazbu. „Ne podupremo li učitelje, posredno izlažemo opasnosti učenike.“ [ IZ STRANIH IZVORA | sciencedaily.com ]