Jučer-danas-sutra
VRIJEME JE DA POVJERUJETE U TO!
Vi ste dovoljni!
objavljeno: 10. rujna 2019.

Imam poruku za vas.

VI STE DOVOLJNI.

Toliko mnogo učitelja ne razumije to. Dopustite mi da ponovim:

Vi ste dovoljni! I vrijeme je da povjerujete u to.

Poučavanje je izuzetno izazovan posao. Vi ste tu zato što imate ono što je potrebno. Vi ste dovoljni. Ali, da biste to stvarno bili, morate povjerovati u to.

VI STE DOVOLJNO PAMETNI. VI STE DOVOLJNO SPOSOBNI.

Kad povjerujete u to, velike stvari su moguće.

Vi osmišljavate dobro razvijene planove lekcija koje ne samo da angažiraju vaše učenike, nego i uspješno prenose sadržaj. Vi postajete autoritet u svom polju. Vi poznajete svoje učenike i znate što funkcionira. Vi čitate svoje učenike i osvrćete se na svoj rad. Vi držite korak s novim praksama, razvijate svoja slaba područja i učite od svojih kolega. Vi tražite pomoć kada je potrebno.

Nitko vam nije poklonio diplomu. Vi ste je zaradili. Vi ste cjeloživotni učenik koji zna da je znanje moć.

VI STE DOVOLJNO JAKI.

Kada povjerujte u to, velike stvari su moguće.

Vi prihvaćate konstruktivnu kritiku – pa čak i ne tako konstruktivnu. Vi ste sposobni doista slušati i čuti mišljenja drugih bez zauzimanja obrambenog stava. Loša ocjena ili mišljenje vas ne obeshrabruju – zapravo, to vas inspirira. Vi možete preuzeti odgovornost za stvari koje ste mogli napraviti, a ostalo pustiti. To vas potiče da budete malo bolji nego dan prije. Vi shvaćate da je perfekcija samo mit, ali uvijek postoji prostor za rast i razvoj.

U odsutnosti priznanja ili potvrde, vi nastavljate hrabro. Vi definirate vlastitu viziju i slijedite je svaki dan. Vi samog sebe izazivate da budete bolji. Vi mjerite i slavite vlastiti uspjeh. Vi priznajete, ali opraštate vlastiti neuspjeh.

VI STE DOVOLJNO ODVAŽNI. VI STE DOVOLJNO HRABRI.

Kada povjerujte u to, velike stvari su moguće.

Vi riskirate u svojoj učionici. Iskušavate nove strategije i eksperimentirate nepoznatim tehnikama. Prihvaćate tehnologiju. Zauzimate se za sebe na sastancima osoblja. Vi dijelite svoja mišljenja bez straha, znajući da su vrijedna.  Vi izbjegavate negativnost i tražite saveznike u jednako hrabrim kolegama. Vi se zauzimate za potrebe svojih učenika.

VI STE DOVOLJNO LJUBAZNI.

Kad povjerujete u to, velike stvari su moguće.

Vi inspirirate svoje učenike svaki dan. Pokazujete im kako tretirati druge, umjesto da im jednostavno to kažete. Vi u svakom djetetu pronalazite nešto dobro, pa i u onima koji testiraju vaše strpljenje i vaše granice. Utemeljujete pozitivnu razrednu zajednicu u kojoj se svaki član osjeća sigurno, podržano i sposobno za postizanje velikih stvari. Sposobni ste da budete poštovani vođa, ali i dobrohotni sljedbenik. Vi usađujete povjerenje u svoje učenike i svoje kolege. Pozivate obitelji da igraju aktivnu ulogu u vašoj učionici. Vi prihvaćate raznolikost u svim oblicima. Osnažujete svoje učenike da iskoriste svoj potencijal, poljuljaju stereotipe i učine svijet boljim.

VI STE DOVOLJNO ŽILAVI.

Kad povjerujete u to, velike stvari su moguće.

Vi prihvaćate da je vaše poučavanje sinonimno s promjenom. Vi ste fleksibilni, sposobni prilagoditi se novim standardima, novim promjenama, novim timskim igračima, novim politikama. Vi se spremno suočavate sa svim nedaćama. Razumijete da je poučavanje izazovan i često nezahvalan posao – i prihvaćate taj izazov. Vi poučavate s duhom i dignitetom svaki dan zato što je to vaš posao i odbijate popustiti. Vi nikad ne pričate o “dobrim starim danima”. Kreativno radite s onim što imate da biste svojim učenicima stvorili najveće prilike za učenje. Svojim djelima borite se protiv ideje o učiteljima kao mučenicima i, umjesto toga, dokazujete da su učitelji uvježbani i sposobni profesionalci koji se mogu suočiti sa svime.

VI STE DOVOLJNI. VRIJEME JE DA POVJERUJETE U TO.

Sada iziđite u svijet i BUDITE TO!

………………………

NAPOMENA:

  • Autorica teksta je Blair Turner – učiteljica trećeg razreda i autorica kojoj je cilj pomoći svim učenicima da postignu najviše što mogu pružajući im alate koji su im potrebni za uspjeh. Njezina strast je stvaranje strogih i na standardima temeljenih materijala koji angažiraju učenike i olakšavaju živote učitelja.
  • Izvor: blog.teacherspayteachers.com