Zanimljivosti
KOPRIVNICA | POTPISANA DEKLARACIJA O OSNIVANJU ŠAHOVSKE AKADEMIJE
Uz Garija Kasparova kao izborni predmet šah ulazi u koprivničke škole
objavljeno: 31. kolovoza 2016.

…gdje su potpisali Deklaraciju o osnivanju Šahovske akademije u Koprivnici.

Kasparov se na početku kratko obratio te rekao kako je vrlo impresioniran koliko je šahovskih klubova samo u ovome malome gradu.

– Mislim da ovakav broj pokazuje na veliku šahovsku tradiciju u Hrvatskoj i predanost velikog broja ljudi prema ovoj dobroj staroj igri. Sretan sam što ovdje mogu promovirati tu sjajnu igru i što u tome imam toliko saveznika. Mislim da je ovo odlično okruženje za započeti novi šahovski projekt i nadam se da će ovu inicijativu prihvatiti i u cijeloj vašoj zemlji, jer stare tradicije trebaju nove okvire kako bi mogle živjeti i u budućnosti – rekao je te dodao kako je poanta Fonda Garry Kasparov Adriatik upravo učiniti Hrvatski šahovskim centrom cijele regije te je ovo potpisivanje sporazuma korak u dobrome smjeru.

Mišel Jakšić zahvalio je svima što su se odazvali te je rekao kako mu je velika čast što je velikan poput Kasparova posjetio Koprivnicu.

Ujutro mi je jedan veliki Koprivničanac rekao da ukoliko želim da naš grad uspije, među klincima i u školama moramo početi razvijati šah. Ovo nam je prvi korak ka tom cilju i drago mi je da u tome imamo partnera Fondaciju gospodina Kasparova kao i samog gospodina Kasparova te sve šahovske klubove u Koprivnici i županiji i vjerujem da ćemo uspjeti popularizirati i razviti šah u Koprivnici – kazao je Jakšić.

Prema Jakšićevim riječima, Kasparov će na raspolaganje koprivničkim klubovima staviti literaturu i druga pomagala za učenje šaha te će povremeno i sam sudjelovati u treningu mladih šahista što će za njih biti neprocjenjivo iskustvo.

– Usto, ovih dana počinjemo razgovore s ravnateljima škola kako bismo vidjeli po kojemu modelu ponuditi šah kao izborni predmet – najavio je v. d. gradonačelnika. [ IZ DRUGIH MEDIJA | epodravina.hr | vecernji.hr  | foto: epodravina.hr  ]