Nesvrstani
Toskana
objavljeno: 9. rujna 2014.

ToskanaToskana je pokrajina u središnjoj Italiji nadaleko poznata po prekrasnim krajolicima i gradovima iznimnoga kulturnog i povijesnog značenja. Okružena je Alpama na sjeveru, romantičnim brežuljcima na jugu, plavetnilom mora na zapadu i cestom prema Bologni na istoku.

Prirodne ljepote te pokrajine nadmašuju čak i ljepotu njezinih kulturnih spomenika. Vinogradi, nepregledna polja suncokreta, maslinici i čempresi pršte bojama koje se prelijevaju iz zelene u zlatnosmeđu. Posjet Toskani ne podrazumijeva samo obilazak najpoznatijih gradova poput Firence, Pise i Sienenego i izlete u gradiće na slikovitim brežuljcima opasane etrurskim zidinama s kojih se pruža divan pogled na maslinike i strme vinograde.

Toskana je kolijevka renesanse, u njoj su stvorena mnoga od najljepših glazbenih, likovnih i književnih djela te talijanski književni jezik. U Firenci su rođeni veliki umjetnici Dante, Michelangelo, Donatello i Boccaccio. Toskanci su ljubazni, pristupačni, otvoreni, nenametljivi i opušteni. Običavaju sjediti na malim trgovima i promatrati turiste. Želite li osjetiti duh tamošnjeg života, posjetite San Gimignano, gradić koji krasi 14 tornjeva. Nakon gužve u Firenci, Pisi i Montecatiniju očarat će vas smirujuća priroda južne Toskane i gradići Montepulciano, Montalcino, Pienza, Bagno Vignoni Najljepši su pejzaži između Pienze i San Quirica d’Orcije. Svako je mjesto malo kulturno i povijesno remek-djelo.

Nigdje ljudi ne uživaju u hrani toliko koliko u Italiji. U jednostavnoj hrani Talijani uspijevaju istaknuti jedinstvene okuse. Ulice toskanskih gradova prepune su šarenih trgovina koje nude mirodije, salame, sireve, rukom napravljene slastice. Dojam ipak nije potpun bez čaše chiantija, najpoznatijega toskanskog vina.

U Toskani  možete uživati i bez vodiča u ruci, samo se prepustite mirisima i vlastitu instinktu.

Autorica: Irena Vučić