Zanimljivosti
PRIMJER IZ SAD-a | PRVI JE DAN ŠKOLE
Kao učitelj ovo morate znati danas
objavljeno: 9. rujna 2019.

Unatoč nervozi i uzbuđenju zbog tog prvog radnog dana, otkrila sam da mnogi učitelji zapravo smatraju svoj prvi posao mnogo težim nego što su očekivali.

Statistike pokazuju da je u SAD-u 2015. godine više od 10 posto učitelja otišlo iz državnog sektora. U vrijeme kada se načini ulaska u profesiju mijenjaju, više od 107.000 učitelja koji su završili svoju obuku prošle godine zapravo nikada nije predavalo u školi. To zabrinjava jer mnoga učiteljska radna mjesta ostaju nepopunjena.

U sklopu svog istraživanja otkrila sam neke faktore koji uzrokuju stres novim učiteljima i proučila koji tip podrške je dostupan kako bi im se pomoglo da se nose s tim stresom.

Otkrila sam da najveće izazove uzrokuju stvari poput velikog opterećenja poslom, učenika koji ometaju nastavu, poučavanja učenika s različitim sposobnostima u istom razredu i stres izazvan saznanjem da će vaše lekcije promatrati i kolege.

Kad je riječ o teškim iskustvima u školi, moje istraživanje pokazalo je da je nekim učiteljima opterećenje poslom na njihovom prvom radnom mjestu preveliko, a ocjenjivanje izdvajaju kao poseban problem.

Jasno je da, dok se neki učitelji mogu prilagoditi novom poslu i brzo naučiti svoju ulogu, drugi imaju poteškoća – sve dok naposljetku ne odu iz profesije.

Otkrila sam i da to često ovisi o potpori koju dobivaju od škole – te o tome kako koriste tu potporu. Novi učitelji su mi rekli da cijene pomoć mentora te da im je bilo korisno promatrati kako njihovi kolege poučavaju, iskušati nove ideje i primiti povratne informacije o svom poučavanju.

Druga istraživanja sugeriraju da su najbolji novi učitelji skloni zatražiti pomoć i surađivati s drugim učiteljima, ali da su mnogi nažalost neskloni tome.

Novi učitelji stoga moraju biti proaktivni, a njihova djela tijekom prvog polugodišta presudna su kako bi im se pomoglo da se prilagode. Razgovarajući s nizom učitelja, otkrila sam pet savjeta koji mogu pomoći novim učiteljima da prežive svoje prvo polugodište.

■ PROMATRAJTE SVOJE KOLEGE ■

Kad imate puno posla, lako je raditi u izolaciji i ne imati dovoljno vremena za razgovor s kolegama o svom radu. Ipak, najuspješniji novi učitelji promatraju lekcije i gledaju kako drugi učitelji angažiraju svoje učenike, održavaju kontrolu i promoviraju učenje.

Svaki tjedan nađite malo vremena za promatranje neke odlične lekcije i osvrnite se na to kako biste mogli neke vještine upotrijebljene u toj lekciji integrirati u svoje poučavanje.

■ NEMOJTE SE BOJATI ISKUŠATI NOVE IDEJE ■

Na fakultetu su vas učili novim metodama poučavanja zato što su istraživanja pokazala da su korisne i učinkovite. Uvedite ih u svoje lekcije i pokažite da možete biti inovativni. Neće sve uvijek savršeno funkcionirati, ali vi ćete dobiti pohvale jer ste pokušali.

Jedan mi je učitelj rekao: „Nisam pretjerano siguran u iskušavanje novih stvari, ali kao što moj mentor kaže, ako ne probaš – nećeš nikad znati, a ako napraviš pogrešku – nećeš je ponoviti.“

■ POSTAVLJAJTE PITANJA ■

Naučili ste kako poučavati, ali biti uspješan u nekom poslu znači i razumjeti kako neka organizacija funkcionira, što vrijedi i za škole. Vi morate znati koja je službena politika škole, ali i koja je neslužbena politika – norme ponašanja nisu zapisane, ali svi ih slijede.

Iskoristite iskustvo i znanje svog mentora ili kolega koji vam mogu pomoći i pitajte ih kako bi oni reagirali u nekoj situaciji. Puno je lakše postavljati pitanja kad ste novi, a to će pokazati i da ste zainteresirani.

■ RAZVIJTE SVOJE ‘MREŽE’ ■

Škole mogu biti prilično izolirane organizacije i ponekad morate znati što se događa drugdje. Ostanite u kontaktu s prijateljima i predavačima s fakulteta te popričajte s nastavnicima na sastancima da biste razmijenili ideje.

Često može pomoći znate li da su svi u istoj situaciji i da nemate samo vi nekih poteškoća.

■ PRIHVATITE POVRATNE INFORMACIJE ■

Promatrat će vas mnogo puta u karijeri i zato na sve povratne informacije gledajte pozitivno. Nitko ne očekuje da novi učitelji budu savršeni, stoga zatražite savjet i pametno ga iskoristite. Ako imate poteškoća s razredom, zatražite da vas promatraju i budite otvoreni sugestijama, a zatim ih iskušajte. Možda ne mislite uvijek da će neka ideja funkcionirati, ali isplati se pokušati. Obavijestite svog mentora i zajedno nađite rješenja. Tako se razvijaju odlični učitelji.

……

Naposljetku, vrijedi se prisjetiti da je prva godina poučavanja uvijek teška. Opterećenje poslom bit će veliko i morat ćete naučiti strategije za nošenje s problematičnim ponašanjem i različitim sposobnostima učenika u istom razredu. Ali, ne brinite se, postaje lakše!

Jedna učiteljica je to najbolje rekla: „Odlično sam se zabavljala provodeći vrijeme u učionici i planirajući lekcije kod kuće; opterećenje poslom je veliko, za sve potrebna prilagodba, ali uživala sam baš u svemu“.

…………………………

NAPOMENA:

  • Portal The Converstaion je neovisni izvor za vijesti i stavove koji potječu iz akademske i istraživačke zajednice. Naš tim profesionalaca surađuje sa sveučilištima i istraživačkim institutima te stručnjacima koji svoje znanje žele podijeliti sa širom publikom.
  • Izvor: theconversation.com