PRIMJER IZ SAD-a | PRVI JE DAN ŠKOLE

Kao učitelj ovo morate znati danas

ponedjeljak, 9. rujna 2019.

Nova školska godina je tu. Mnogi novi kvalificirani nastavnici s uzbuđenjem se pripremaju za svoje prvo pravo predavačko mjesto.

Kao učitelj ovo morate znati danas

Unatoč nervozi i uzbuđenju zbog tog prvog radnog dana, otkrila sam da mnogi učitelji zapravo smatraju svoj prvi posao mnogo težim nego što su očekivali.

Statistike pokazuju da je u SAD-u 2015. godine više od 10 posto učitelja otišlo iz državnog sektora. U vrijeme kada se načini ulaska u profesiju mijenjaju, više od 107.000 učitelja koji su završili svoju obuku prošle godine zapravo nikada nije predavalo u školi. To zabrinjava jer mnoga učiteljska radna mjesta ostaju nepopunjena.

U sklopu svog istraživanja otkrila sam neke faktore koji uzrokuju stres novim učiteljima i proučila koji tip podrške je dostupan kako bi im se pomoglo da se nose s tim stresom.

Otkrila sam da najveće izazove uzrokuju stvari poput velikog opterećenja poslom, učenika koji ometaju nastavu, poučavanja učenika s različitim sposobnostima u istom razredu i stres izazvan saznanjem da će vaše lekcije promatrati i kolege.

Kad je riječ o teškim iskustvima u školi, moje istraživanje pokazalo je da je nekim učiteljima opterećenje poslom na njihovom prvom radnom mjestu preveliko, a ocjenjivanje izdvajaju kao poseban problem.

Jasno je da, dok se neki učitelji mogu prilagoditi novom poslu i brzo naučiti svoju ulogu, drugi imaju poteškoća – sve dok naposljetku ne odu iz profesije.

Otkrila sam i da to često ovisi o potpori koju dobivaju od škole – te o tome kako koriste tu potporu. Novi učitelji su mi rekli da cijene pomoć mentora te da im je bilo korisno promatrati kako njihovi kolege poučavaju, iskušati nove ideje i primiti povratne informacije o svom poučavanju.

Druga istraživanja sugeriraju da su najbolji novi učitelji skloni zatražiti pomoć i surađivati s drugim učiteljima, ali da su mnogi nažalost neskloni tome.

Novi učitelji stoga moraju biti proaktivni, a njihova djela tijekom prvog polugodišta presudna su kako bi im se pomoglo da se prilagode. Razgovarajući s nizom učitelja, otkrila sam pet savjeta koji mogu pomoći novim učiteljima da prežive svoje prvo polugodište.

■ PROMATRAJTE SVOJE KOLEGE ■

Kad imate puno posla, lako je raditi u izolaciji i ne imati dovoljno vremena za razgovor s kolegama o svom radu. Ipak, najuspješniji novi učitelji promatraju lekcije i gledaju kako drugi učitelji angažiraju svoje učenike, održavaju kontrolu i promoviraju učenje.

Svaki tjedan nađite malo vremena za promatranje neke odlične lekcije i osvrnite se na to kako biste mogli neke vještine upotrijebljene u toj lekciji integrirati u svoje poučavanje.

■ NEMOJTE SE BOJATI ISKUŠATI NOVE IDEJE ■

Na fakultetu su vas učili novim metodama poučavanja zato što su istraživanja pokazala da su korisne i učinkovite. Uvedite ih u svoje lekcije i pokažite da možete biti inovativni. Neće sve uvijek savršeno funkcionirati, ali vi ćete dobiti pohvale jer ste pokušali.

Jedan mi je učitelj rekao: „Nisam pretjerano siguran u iskušavanje novih stvari, ali kao što moj mentor kaže, ako ne probaš – nećeš nikad znati, a ako napraviš pogrešku – nećeš je ponoviti.“

■ POSTAVLJAJTE PITANJA ■

Naučili ste kako poučavati, ali biti uspješan u nekom poslu znači i razumjeti kako neka organizacija funkcionira, što vrijedi i za škole. Vi morate znati koja je službena politika škole, ali i koja je neslužbena politika – norme ponašanja nisu zapisane, ali svi ih slijede.

Iskoristite iskustvo i znanje svog mentora ili kolega koji vam mogu pomoći i pitajte ih kako bi oni reagirali u nekoj situaciji. Puno je lakše postavljati pitanja kad ste novi, a to će pokazati i da ste zainteresirani.

■ RAZVIJTE SVOJE 'MREŽE' ■

Škole mogu biti prilično izolirane organizacije i ponekad morate znati što se događa drugdje. Ostanite u kontaktu s prijateljima i predavačima s fakulteta te popričajte s nastavnicima na sastancima da biste razmijenili ideje.

Često može pomoći znate li da su svi u istoj situaciji i da nemate samo vi nekih poteškoća.

■ PRIHVATITE POVRATNE INFORMACIJE ■

Promatrat će vas mnogo puta u karijeri i zato na sve povratne informacije gledajte pozitivno. Nitko ne očekuje da novi učitelji budu savršeni, stoga zatražite savjet i pametno ga iskoristite. Ako imate poteškoća s razredom, zatražite da vas promatraju i budite otvoreni sugestijama, a zatim ih iskušajte. Možda ne mislite uvijek da će neka ideja funkcionirati, ali isplati se pokušati. Obavijestite svog mentora i zajedno nađite rješenja. Tako se razvijaju odlični učitelji.

......

Naposljetku, vrijedi se prisjetiti da je prva godina poučavanja uvijek teška. Opterećenje poslom bit će veliko i morat ćete naučiti strategije za nošenje s problematičnim ponašanjem i različitim sposobnostima učenika u istom razredu. Ali, ne brinite se, postaje lakše!

Jedna učiteljica je to najbolje rekla: „Odlično sam se zabavljala provodeći vrijeme u učionici i planirajući lekcije kod kuće; opterećenje poslom je veliko, za sve potrebna prilagodba, ali uživala sam baš u svemu“.

..............................

NAPOMENA:

  • Portal The Converstaion je neovisni izvor za vijesti i stavove koji potječu iz akademske i istraživačke zajednice. Naš tim profesionalaca surađuje sa sveučilištima i istraživačkim institutima te stručnjacima koji svoje znanje žele podijeliti sa širom publikom.
  • Izvor: theconversation.com

 

 

 

Vezani članci
Školski portal: Teslin dan u Drnju

Teslin dan u Drnju

Jedna je od projektnih aktivnosti SLAM-a obilježavanje dana posvećenog znanstveniku…

Školski portal: Izvrsna suradnja rezultirala uspješnim međunarodnim projektom

Izvrsna suradnja rezultirala uspješnim međunarodnim projektom

Projekt je počeo prvim danom jeseni te je okupio 31…

Školski portal: Svaki šesti srednjoškolac uzima lijekove za smirenje

Svaki šesti srednjoškolac uzima lijekove za smirenje

…a svaki deseti aktivno konzumira alkohol, pokazalo je istraživanje nevladine…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Rođendani, rođendani….

Rođendani, rođendani….

… od papira s ispisanim datumom…

Školski portal: Teslin dan u Drnju

Teslin dan u Drnju

Jedna je od projektnih aktivnosti SLAM-a…

Školski portal: Izvrsna suradnja rezultirala uspješnim međunarodnim projektom

Izvrsna suradnja rezultirala uspješnim međunarodnim projektom

Projekt je počeo prvim danom jeseni…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…