Savjeti stručnjaka
PRIORITETI ILI ...
Koje su koristi od stvaranja web stranice za vaš razred?
objavljeno: 27. rujna 2016.

…rasporedi su krcati i rijetko imate vremena za bilo što drugo (a kao učitelj vi ste već majstor upravljanja vremenom).

Ako stvaranje razredne web stranice ostane na kraju popisa vaših prioriteta, to je sasvim razumljivo.

Možda već dugo razmišljate o pokretanju razredne web stranice, ali tko ima vremena za to?

Nažalost, razredne stranice često ostanu u fazi planiranja. Ili je web stranica prekomplicirana da biste je ažurirali na redovnoj bazi i jednostavno ostane zanemarena, ili možda niste impresionirani službenom stranicom škole.

Prije nego odbacite ideju o izradi web stranice, na trenutak razmislite kako ona može koristiti vama, vašim učenicima i vašem razredu u cjelini.

■ ZA UPOZNAVANJE ■

Jedna od odličnih stvari u stvaranju vlastite web stranice jest to da možete otkriti dio svoje osobnosti, a uostalom koji učenik ne želi znati više o svom učitelju ili učiteljici?

Očito, ne morate objaviti sve svoje privatne podatke (niti trebate), ali učenici se vole povezati sa svojim učiteljem i otkriti što im je zajedničko.

To je također odličan način da podijelite svoje kontaktne informacije s roditeljima, a učenici mogu tim putem saznati koji je najbolji način komunikacije s vama, umjesto da se oslanjanju na školski kabinet.

Također možete razmisliti o objavama slika svog ljubimca, neke fotografije s ljetovanja ili čak popisa najdražih stvari poput sportskih ekipa ili dječjih autora.

Vaša „O meni“ sekcija može umiriti živce stidljivog učenika prije početka nove školske godine ili zadovoljiti znatiželju roditelja.

 ■ OBJAVE, DOGAĐAJI, KALENDARI ■

Ako ste ikad pomislili na količinu papira koji tjedno podijelite učenicima, shvatili ste da to može biti puno.

Često se dogodi da se formulari koji trebaju potpis roditelja i slično zagube ili jednostavno zgužvaju na dnu školske torbe.

Iako ponekad postoji nužnost za “fizičkom” dokumentacijom, dijeljenje istih informacija na vašoj web stranici može djelovati kao dodatno osiguranje da eliminirate omiljen odgovor roditelja: „Nisam vidio tu informaciju!“

Svaki edukator će se složiti da je komunikacija ključ, a to je odličan način komuniciranja.

■ ZADACI I NASTAVNI PLAN ■

Što je vaš učenik stariji, može biti teže dovesti ga ukorak s drugim učenicima ako je bio odsutan nekoliko dana.

Umjesto da potražite prijatelja ili člana obitelji da dostavi propušteno gradivo vašem odsutnom učeniku, uštedite sebi vrijeme i trud objavom razrednih bilježaka i zadataka na svojoj web stranici.

Ne samo da će to pomoći odsutnom učeniku da bude u toku, nego će svi vaši učenici imati pristup zadacima i nastavnom planu. Stoga se nikad ne morate brinuti ili raspravljati o tome kad je bio krajnji rok za neki zadatak.

Razmislite o stavljanju linkova na vaše prezentacije u PowerPointu, videoisječke ili čak vaša razredna očekivanja.

Uzimajući vremena da objavite važne informacije, vi možda uštedite sebi vremena u učionici.

Umjesto da se morate brinuti o tome je li svatko u toku, vi se možete fokusirati na kvalitetu i sadržaj lekcije. Ne biste li radije održali lekciju o nekom važnom datumu u povijesti, umjesto lekcije o predavanju zadaće na vrijeme?

■ PLANIRANJE VAŠE WEB STRANICE ■

Planiranje vaše web stranice može biti vrlo uzbudljivo, zbog svih informacija koje želite objaviti.

Najbolje vrijeme za stvaranje vaše web stranice je tijekom ljetnih praznika kad niste usred pretrpane školske godine.

Uvijek pažljivo razmišljajte o informacijama koje objavljujete i nemojte prekršiti školsku politiku ili koristiti slike koje su zaštićene autorskim pravima bez dopuštenja.

Osim toga, uvijek se osigurajte da vaša web stranica bude vrlo jednostavna. Izbjegnite suvišne i nevažne informacije.

■ STVARANJE VAŠE VLASTITE STRANICE ■

Jedna od koristi stvaranja vaše vlastite web stranice jest potpuna kontrola nad stranicom umjesto nade da vi i web dizajner dijelite istu „viziju“.

Ne samo da imate priliku uzeti si vremena i prilagoditi svoju stranicu, nego možete i steći bolje razumijevanje raznih aspekata stranice.

Ne morate znati o kodiranju ili drugim tehničkim stvarima, ali kad napravite vlastitu stranicu, shvatit ćete kako napraviti razne prilagodbe i ažuriranja.

 Bez obzira na to hoćete li odabrati predložak iz Word Pressa ili više volite izraditi stranicu iz početka, dok tražite najbolji alat za potrebe svog razreda, uzmite vremena da otkrijete što je moguće uz malo planiranja i istraživanja.

…………………..

NAPOMENA:

  • Teach Thought je portal posvećen podržavanju i obrazovanju edukatora i razvijanju podučavanja u 21. stoljeću. Primarno prenosi teme vezane uz istraživanje novih modela poučavanja i uloge igre u učenju, te pomaže edukatorima da usavrše vlastiti zanat u današnjim učionicama.
  • Izvor: teachthought.com