Jučer-danas-sutra
KRAPINA
Postali sjedište Svjetskog dječjeg parlamenta
objavljeno: 26. rujna 2016.

Riječ je o projektu koji je putem svoje udruge Svjetski dječji parlament pokrenula Daniela Ninčević, u suradnji s vlasnicom Malog kaja Jasminkom BOROVEČKI, koja je ujedno i ambasadorica Pravde za djecu svijeta. Tako će djeca u tom vrtiću, ali i njihove odgajateljice, koje će morati proći edukaciju prilagođenu tom programu, na raznim radionicama i igraonicama učiti o 12 životnih vrijednosti kao što su mir, ljubav, razumijevanje, tolerancija i slično, a sve radi promicanja emocionalnog i građanskog odgoja u skladu s konvencijom UN-a o pravima djeteta.

ŠIRENJE SVIJETOM

Vrtić Mali kaj time je postao prvi vrtić u Hrvatskoj koji se uključio u program Svjetskog dječjeg parlamenta, a djeca koja ga pohađaju postala su počasni predsjednici država budućih članica. Program je, naime, pokrenut u Hrvatskoj, s namjerom da se proširi svijetom, i to da se u svakoj republici otvaraju dječje republike, svaka sa svojim parlamentom, vladom i ministarstvima.
– Zasad imamo otvoreno dječje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u Ludbregu, a prvi dječji ministar zove se Filip BAJSIĆ. U Zadru imamo otvoren dječji parlament Republike Hrvatske, čija je prva predsjednica Ecija TUDOROVIĆ. Ovdje ćemo zasigurno surađivati s osnovnim školama te u Krapini planiramo otvoriti i prvu hrvatsku dječju vladu. Osnova cijelog programa je afirmacija ljudskih vrijednosti, gdje će djeca učiti o ljubavi, miru, dobroti, velikodušnosti, strpljivosti, vjeri, svemu onome što je u svakome od nas. Nažalost, danas se u Hrvatskoj spominju velike brojke o zlostavljanoj djeci i upravo zato mi majke pravde za djecu nismo mogle to više slušati i dopustiti i zato uvodimo program u prvi vrtić, krapinski Mali kaj, kako bi afirmacija pozitivnih ljudskih vrijednosti počela od najranije dobi. Na duhovnom stolu Pravde za djecu postoji socijalni radnik, postoje psiholog, defektolog, liječnik, nutricionist, oni će toj djeci pomagati. Već imamo dvoje djece iz razvedenih obitelji koja će prolaziti naš program – objasnila je Daniela NINČEVIĆ, koja je rekla da će se, iako je financijsku podršku već dao zagrebački gradonačelnik Milan BANDIĆ, projekt financirati iz završnog događaja – Svjetskog dječjeg bala, na koji će biti pozvani poduzetnici, koji će tamo moći pokazati svoje društveno odgovorno djelovanje i uložiti u ljude koji će odgajati djecu po svom programu.

CJELOVITI PROGRAM

Drago mi je što su izabrana upravo djeca iz Malog kaja, koji je kao privatni vrtić izuzetak u cijeloj Hrvatskoj, jer ponovno smo prvi po nečemu, a to je da ćemo imati cjeloviti program. Odgajatelji iz Malog kaja tako kreću u edukaciju programa kojem je jedinom u Hrvatskoj temelj EU konvencija o pravima djeteta – rekla je Jasminka Borovečki, čija je kći Mia također ambasadorica Pravde za djecu. U vrtiću u Krapini, a kasnije i u ostalim podružnicama Malog kaja, tako će se po dva sata dnevno s djecom raditi prema programu Pravde za djecu, a vlasnica je najavila i ponovno pokretanje jedne dječje vrtićke grupe u Podgori Krapinskoj. Tamo su, naime, vrtić polazile dvije dječje grupe, što je obustavljeno od 1. rujna ove godine. No, sada je tamo Svjetski dječji parlament. [ IZ DRUGIH MEDIJA | zagorje-international.hr ]