Savjeti stručnjaka
ŠTO REĆI, KAKO SE OSJEĆATI
Vjerovati učiteljima i cijeniti ih ili…
objavljeno: 23. svibnja 2018.

 „Ovo je jednostavno smiješno, ne znam kako ovi učitelji misle da ćemo nabaviti sve to.“

Dok su se žalili, nisu ni primijetili da su moja kolica puna pribora za cijeli razred, što im je trebala biti jasna indikacija da sam ja jedan od onih „pohlepnih“ učitelja na koje se žale.

U međuvremenu stvari su krenule drugim tokom.

Primijetio sam da je čovjek koji je stajao ispred mene u redu kupovao školski pribor za svoju kćer. Dok je odlazio, okrenuo se prema meni i rekao:

„Vi ste učitelj, ako se ne varam? Samo sam vam želio zahvaliti za sve što radite. Vidim da su vam kolica puna pribora, i samo želim pomoći koliko mogu.“

Zatim mi je predao poklon karticu od 25 dolara, pružio mi ruku i sa smiješkom na licu odšetao sa svojom kćeri.

Iako sam bio iznimno dirnut njegovom velikodušnošću, najviše me se dojmila razlika u poruci koju je njegova kćer upravo čula od svog oca od one drugih roditelja koji su se prije žalili.

Djeca koja su čula svoje roditelje kako se žale čula su sljedeću poruku:

„Škola nije dovoljno važna da bi se na nju trošio novac, učiteljima ne treba vjerovati, oni donose loše prosudbe, a učenje ne zahtijeva nikakvo ulaganje.“

Međutim, dijete roditelja koji mi je dao poklon karticu je čulo sljedeću poruku:

„Škola je dovoljno važna da moramo dati više nego što je potrebno kako bismo se osigurali da bude uspješna, učitelje treba poštivati i cijeniti, a učenje od nas zahtijeva sve što možemo dati.“

Ako nemate novca i ne možete svom djetetu priuštiti školski pribor, razumijem. Ne brinite se – više nego vjerojatno vaše će dijete imati učitelja i školu koja osigurava da ono ima sav pribor potreban da bude uspješno ove godine. Ipak, kao roditelj, morate dati sve od sebe da biste svom djetetu poslali odgovarajuću poruku. Čovjek koji mi je dao poklon karticu nije uljepšao samo moj dan, nego znam i to da će njegova kći ušetati u razred ove godine s vrlo drugačijom perspektivom o svom učitelju i svojoj edukaciji, a to je iznimno moćno!

………………………..

 NAPOMENA:

  • Autor članka je Leland Michael, učitelj matematike koji radi u osnovnoj školi Lone Tree Community School u gradu Ankenyju, Iowa.
  • Izvor: facebook.com