Jučer-danas-sutra
ZADAR
Prijem za sudionike projekta Erasmus+
objavljeno: 24. listopada 2016.

…s još pet  europskih škola iz Španjolske, Poljske, Italije, Turske i Rumunjske. Partnerske škole OŠ Petra Preradovića su: I. E. School, San Cristobal da la Laguna, Canary Islands, Španjolska ■ Liceum Ogolnoksztalcace w Wieliczce, Poljska ■ C. F. P. Madonna del Grappa, Treviso, Italija ■ Manisa Social Sciences High School, Turska ■ Scoala Gimnaziala Ghindeni, Rumunjska te Liceul Tehnologic de Transporturi Auto, Rumunjska.

U projektu su i partnerske ustanove: EDULIFE, Craiova, Rumunjska ■ DEMA (Departament d’Estudis dels Medis Actuals), Barcelona, Španjolska te ATiT, Leuven, Belgija.
Pročelnik Nekić im je poželio dobrodošlicu u Zadar i istaknuo važnost ovakvih projekata za razmjenu iskustava i dodir ljudi različitih kultura i društvenih navika. – Iako financijski malen, ovaj je projekt izuzetno važan jer nam omogućuje osobni rast. Ovaj novac vrijedi dvostruko, jer ga sami ne bi mogli osigurati u proračunu, pa projekta ne bi ni bilo. U današnje vrijeme, kada vijesti putuju iznimno brzo, bitno je povezivati se i učiti se prilagodbi novom dobu jedni od drugih.Spomenuo je i sudjelovanje drugih ustanova (OŠ Bartula Kašića i vrtić Radost) u projektima iz programa Erasmus+.

CILJ PROJEKTA je zajedničkim radom svih partnera, osnaženih iskustvom i analizom usporednih istraživanja koja se bave razvojem transverzalnih vještina u školama zemalja koje sudjeluju, naći metode u odgojno-obrazovnom radu koje će nam olakšati i omogućiti razvoj građanskih i digitalnih kompetencija učenika te njihove inicijativnosti i poduzetništva.

PROJEKT JE PODIJELJEN NA DEVET MODULA:
Modul 1: Obrazovanje za mir– Education for peace, Hrvatska | listopad 2016. – siječanj 2017.
Modul 2: Zdravstveni odgoj – Health education, Italija
Modul 3: Obrazovanje za razvoj – Education for development, Poljska
Modul 4: Poduzetništvo – Enterpreunership education, Rumunjska
Modul 5: Obrazovanje za demokraciju – Education for democracy, Španjolska
Modul 6: Građanski odgoj – Civic education, Turska
Modul 7: Ekologija – Ecological education, Rumunjska
Modul 8: Mediji i komunikacija – Media and communication education, Belgija
Modul 9: Slobodne aktivnosti – Leisure education, Rumunjska.
NAŠ MODEL obuhvaća 15 radionica.

TEME SU: Mir sa sobom i drugima, Drugi i ja: poštivanje različitosti, Miroljubivo rješavanje sukoba, Suradnja i prosocijalno ponašanje. Radionice obuhvaćaju: toleranciju, diskriminaciju, vršnjačko nasilje, empatiju, sportsko navijanje i fair play, dječja prava, mir s prirodom, heroje rata i mira, komunikacijske vještine, izražavanje osjećaja i natjecanje i suradnju.

Koordinator projekta je Anita Šimac, koordinator aktivnosti je Renata Cvetkoski, koordinator diseminacije je Ivana Perić, a sudjeluju još mnogi učitelji iz predmetne i razredne nastave.
Radionice projekta provodit će se s učenicima sedmih razreda, a u mnogim će aktivnostima sudjelovati svi učenici naše škole. Usmjeravat će ih i voditi učitelji i stručni suradnici uključeni u projekt te vanjski suradnici (Udruga za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti CINAZ iz Zadra i Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru).  [ IZ DRUGIH IZVORA | grad-zadar.hr ]