Iz školskog svijeta
OD 7. DO 26. LISTOPADA 2016.
8. Festival o pravima djece
objavljeno: 10. listopada 2016.

Najviše od svega osluškujemo, nastojimo čuti glas djeteta i onoga koji govori o djetetu i njegovim pravima, trudimo se prenijeti, razumjeti, naučiti i zabaviti se. Zajedno. Iz godine u godinu, programskih aktivnosti je sve više; gradova u kojima se odvijaju programi ove godine je osamnaest, a u Zagrebu će se programi odvijati u kinu Cinestar Avenue Mall, kinu Tuškanac i u Muzeju suvremene umjetnosti.

Sve su brojnije naše publike. Govorimo u množini jer mislimo na svakoga – pojedince, obitelji, grupe, na svaku dob. U programu je upravo nešto za svakog pojedinca, njegovu ili njezinu dob, ukus, interes, znanje, raspoloženje.Film, radionica ili debata. Najviše mislimo na one kojima je, nažalost, još uvijek velika većina audiovizualnih sadržaja nedostupna. Na djecu s teškoćama u razvoju, na osobe s invaliditetom. Na slijepe i slabovidne te gluhe i nagluhe.

 Dvije su velike platforme programskih aktivnosti – na jednoj su programi rezervirani za škole, na drugoj aktivnosti otvorene za sve: djecu, mlade, odrasle. Školski, organizirani dolasci prilika su nam za osiguranje poticajnog okvira djeci i mladima za upoznavanje sa stvaralaštvom njihovih vršnjaka, s riječju bliskih im života, pitanja, problema, prava da se i sami izraze, ukažu, pohvale, prosvjeduju, kao i da se upoznaju s velikim i nepreglednim mogućnostima umjetničkog izričaja – da se upoznaju s umjetnošću. Školske projekcije matineje su 12 filmova iz stvaralaštva djece osnovnoškolske i 16 filmova mladih srednjoškolske dobi.

 U okviru debate nakon projekcije dugometražnog igranog filma “Uvijek svoja” francuske redateljice Emilie Deleuze, srednjoškolci će sa stručnjacima moći razmijeniti svoje doživljaje viđenoga – zasigurno kompleksnoga ali punog različitih izazova – življenja njihovih vršnjaka, dok će debatne projekcije filmskog programa “Sedmi kontinent” uvesti osnovnoškolce u aktivno i angažirano promišljanje filmske umjetnosti i sadržaja tematiziranih u filmu, kroz razgovor s filmskim umjetnicima i nastavnicima medijske kulture.

 Na drugoj platformi očekujemo zajedničke dolaske cijelih obitelji, djece s najbližim odraslima iz svoga okruženja. Filmske projekcije programa “Dobre vibracije” u kinu Cinestar Avenue Mall i radionice u kinu Tuškanac otvorene su za sve – za djecu, mlade i odrasle koji individualno odlučuju doći u kino, na filmsku projekciju ili sudjelovati na nekoj od radionica. Radionice su namijenjene najmlađima predškolske i rane školske dobi i njihovim roditeljima, a filmovi nešto starijima.

 Pozivamo vas sve, bit će nam drago vidjeti vas u velikom broju, zajedno velike i male, roditelje i djecu, u poticajnome slobodnom vremenu ispred velikih ekrana. Slijepi zajedno s videćima, gluhi s čujućima, u istoj dvorani.

 

Inspirativan brazilski dokumentarni film “Početak života”, čija je ovo hrvatska premijera, posebno smo rezervirali za odraslu publiku. Film je to o počecima ljudskog življenja, rođenju i prvim mjesecima i godini života, te o utjecaju okolnosti i odnosa prvih trenutaka na Zemlji na kognitivni, intelektualni a posebno emocionalni i psihološki razvoj djeteta te kasnije odrasle ličnosti. Snažan, impresivan, dinamičan i dojmljiv film iz kojega se uči, ali će nas i dirnuti. Ovaj dugometražni dokumentarni film mali je dragulj za zahtjevnu publiku, ljubitelje odličnoga filma.

 Malo po malo, tjedan djeteta u listopadu pretvorio se u mjesec djeteta. Nećemo imati ništa protiv ako se pretvori u godinu, u duga razdoblja u kojima ćemo provoditi vrijeme zajedno – gledajući film, sudjelujući u kreativnim radionicama – roditelji s djecom, mladi koji vide s prijateljima koji ne vide ili ne čuju, u kinima te na kulturnim mjestima koja će imati programe jednako dostupne svima, prije svega besplatne te prilagođene djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom.

Prepustimo se filmu i umjetnosti, naučit ćemo o sličnome i različitome, a ponajviše o sebi. I zabavimo se!

Posljednjih se godina sve više bavimo odnosom djece i roditelja koji vidimo kao jedan od ključnih stupova stabilnosti svake osobe, ali i cjelokupnog društva. Stoga smatramo da društvo treba tom odnosu dati šansu i podršku kroz slobodno vrijeme koje roditelji mogu provesti s djecom te kroz sadržaje i usluge koji će taj odnos poduprijeti i obogatiti. Kroz Festival želimo podržati dobre odnose roditelja i djece, na pristupačan i inkluzivan način, osiguravajući im prostor i vrijeme za zajedništvo, učenje i zabavu.

 Životna svakodnevnica i suvremen način života često ne ostavljaju ni prostor ni vrijeme za građenje dobrog odnosa između djece i roditelja. U svijetu u kojem nam u svakom trenutku nešto skreće pažnju, lako se izgubi fokus na ono do čega nam je stalo – a to su naša djeca i usklađivanje roditeljskih i dječjih potreba, koje su često na suprotnim stranama.

Brojna istraživanja upozoravaju nas na moguće posljedice loših odnosa u obitelji koje je vrlo teško kasnije popraviti. Od nemogućnosti stvaranja kvalitetnih odnosa do povećanih stopa kaznenih djela, loši obiteljski odnosi od najranije dobi uvelike će utjecati na zadovoljstvo i sreću svake osobe, a onda i društva u cjelini. Istovremeno,  istraživanja nam govore koliko dobri odnosi, osobito u obitelji, pozitivno utječu na kvalitetu života – kako djece, tako i odraslih osoba.

O programu više OVDJE!

Nadamo se da ćemo afirmacijom ove teme rasti zajedno s generacijama djece i njihovih roditelja, ali i da ćemo zajedno s njima voditi društvo prema ispunjavanju obećanja danih djeci kroz Konvenciju o pravima djeteta. [ Izvor: festivalpravadjece.wixsite.com ]