Jučer-danas-sutra
E-TWINNING KONFERENCIJA PROJECT QUALITY
Kontaktni seminar u Poljskoj
objavljeno: 8. studenoga 2016.

Ispunila sam prijavni obrazac, napravila motivacijski video u alatu Sway i s nestrpljenjem čekala rezultate, koji su bili, na moju sreću, pozitivni. Za ukupno četvero sudionika iz Hrvatske iz osnovnih i srednjih škola odobrena su financijska sredstva za odlazak na tu konferenciju. Na konferenciji održanoj u listopadu bilo je ukupno 62 sudionika iz Turske, Poljske, Malte, Mađarske, Francuske, Cipra, Bugarske i Hrvatske.

PRVI DAN SEMINARA započeo je svečanom dobrodošlicom i predavanjem prof. Wiktora Askansasa o pogreškama koje treba izbjegavati u provedbi projekta, nakon čega je uslijedio eTwinning kviz koji je vodio Pawel Czaplinski. Zatim su uslijedile aktivnosti za međusobno upoznavanje sudionika i pronalazak partnera sa sličnim interesima za provedbu zajedničkog projekta. Tako je formirano sedam timova sa sličnim interesima.

DRUGI DAN SEMINARA organizirane su izvrsne radionice koje su sudionici pohađali podijeljeni u timove: Quality Labels, eTwinning platform for advanced, Misic is love in search of a word, Student competences, Student motivation i Coding with eTwinning – na kojima su sudionici osnaženi mnogima alatima, idejama i sugestijama za još uspješniju provedbu eTwinning projekata. To je ujedno bio i najzanimljiviji dio konferencije. Posebno sam uživala u radionici kodiranja u programu Scratch, što svakako planiram iskoristiti sa svojim učenicima.

TREĆI DAN SEMINARA prikazani su primjeri dobre prakse u provedbi eTwinning projekata. Zatim su sudionici trebali naći partnere i isplanirati zajednički projekt.

Ja sam isplanirala projekt s dvije učiteljice iz Poljske (od kojih jedna radi s učenicima s poteškoćama), jednim učiteljem iz Turske i učiteljicom iz Cipra. Projekt je registriran na eTwinning portalu i odobren te je spreman za provedbu.

Naziv projekta je: Far or Close?“

Uključuje učenike između 10 i 11 godina, a bit će uključeni i učenici s poteškoćama.

Bavit će se kulturnim razlikama među zemljama partnericama. Učenici će koristiti razne web 2.0 alate i međusobno komunicirati i surađivati na zajedničkim temama.

Ciljevi projekta usmjereni su na međusobno bolje upoznavanje učenika iz različitih europskih država, poticanje na korištenje engleskog jeziku u međusobnoj komunikaciji, povećanje tolerancije među učenicima prema drugim kulturama i tradicijama, korištenje web 2.0 alata i uključivanje učenika s poteškoćama u projektne aktivnosti. Projekt će trajati od listopada 2016. do svibnja 2017.

Na kraju konferencije uslijedilo je predstavljanje svih eTwinning projekata, podjela certifikata i zatvaranje seminara, a zatim kulturni program i završna zajednička večera u centru Krakowa. Konferencija je bila izvrsno organizirana, s divnim predavačima, a najvažnije je da su se izrodili divni e-Twinning projekti, prijateljstva i suradnja među europskim učiteljima.

…………………

Marijana ŠUNDOV, Učiteljica RN | OŠ Pujanki, Split