Školska knjiga za vas
39. INTERLIBER POSJETITE JOŠ I U NEDJELJU
Uživanje pruža samo dobra knjiga, a nje je na štandu Školske knjige bilo napretek
objavljeno: 12. studenoga 2016.

Lijepo je netko glasno izrekao misao kaj sve oslikava,  da se 9centar književnosti u Hrvatskoj’ ovih dana nalazi na zagrebačkom velesajmu, na Interliberu.

Prvoga dana posjetitelji su imali priliku prisustvovati predstavljaju sedam novih izdanja među kojima se posebno ističe nova knjiga akademika Ivana Aralice. Anastazija (Oluje u tihom ozračju) novi je roman u sklopu Djela Ivana Aralice, u kojima je tema razornog djelovanja partijskih dogmi na sudbinu pojedinca razmjerno česta.

……………………

JOŠ NIJE KASNO, NEDJELJA ĆE BITI POSEBNO ZANIMLJIV DAN, ZATO NAVRATITE!

Interliber traje do večeri, a na prostorima Školske knjige, čeka vas mnoštvo zanimljivih naslova za sve uzraste

……………………

Taj su dan promovirana još tri nova naslova Školske knjige. Fikcionalnost Životopisa Petra Berislavića, autora profesora Miroslava Palameta, zanimljiva je književno-povijesna rasprava o latinskom djelu Ivana Tomka Mrnavića, a zanimljivost je kako se u prilogu ove knjige nalazi  i reprint samoga djela Ivana Tomka Mrnavića iz 1620. godine.

Među izdanjima čijim je predstavljanjem zatvoren prvi dan na Interliberu nalazilo se i djelo Biblija kao književnost, autora Deana Slavića, koji ovom knjigom te njezinom preglednošću, opsegom i znalačkim pristupom složenoj temi omogućuje samostalno studiranje književnih vrijednosti u Bibliji.

Posljednje predstavljanje bilo je posvećeno knjizi Prapovijesni Kikladi. Helena Tomas, izvanredna profesorica na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu autorica je prvog izdanja na hrvatskom jeziku s temom brončanog doba na Egejskom otočju i u priobalju.

U srijedu, veliki interes posjetitelja, zaljubljenika u knjige, ali i sport, u sklopu drugog dana Interlibera izazvala je knjiga Priča o pobjedi, autorice Rosie Kugli. Riječ je o knjizi koja se bavi poznatim, ali i neobjavljenim trenucima iz bogate sportske karijere našeg proslavljenog plivača Gordana Kožulja.

Akademik Luka Paljetak se predstavio s naslovom Sedmerokuti neba, koju čine 224 pjesme od sedam stihova od kojih prvi jest i posljednji u pjesmi. Riječ je o svojevrsnom lirskom dnevniku koji u sažetu obliku svake od pjesama obuhvaća i autorov intiman prostor i širi se na društveno obzorje propitujući stanje lirskog subjekta u današnjemu turbulentnom svijetu zahvaćenom, među ostalim, i bijegom od liričnosti u protežiranu prozu koja nastoji pronaći odgovore na izazovna pitanja današnjice kao da to nisu pitanja i jučerašnja i sutrašnja na koja poezija, oduvijek, zna mnogo bolje odgovore, koliko god se oni činili samo tlapnjom.

Školska knjiga je tiskal i naslov Uvod u suvremenu hrvatsku književnost (1970. – 2010.), čiji je autor sveučilišni profesor te dobitnik nagrade Kiklop za znanstvenu knjigu godine 2013. godine Krešimir Bagić. Knjiga za koju je na predstavljanju istaknuto kako se radi o iznimnom znanstvenom, kritičkom i provokativnom djelu, namijenjena je akademskoj zajednici, ali i svim čitateljima koji gaje interes za temom hrvatske kulturne povijesti.

Uvod u suvremenu hrvatsku književnost (1970. – 2010.) je tako na netom završenim 22. danima Josipa i Ivana Kozarca prema odluci ocjenjivačkog suda dobila nagradu za knjigu godine u kategoriji znanosti.

Hrvatski blaženik Alojzije Stepinac godinama privlači interes javnosti, često i izvan naših granica. Tomu svjedoči i knjiga čije autorstvo potpisuje dr. sc. Robin Harris, a koja je izvorno objavljena na engleskom jeziku.

Zahvaljujući Školskoj knjizi ovo je djelo od sada dostupno domaćoj javnosti i na hrvatskom jeziku. Knjiga pod nazivom Stepinac, njegov život i vrijeme prva je cjelovita biografija nastala nakon dugogodišnjeg proučavanja života i vremena blaženog Alojzija Stepinca. O važnosti ostavštine, snage djelovanja i riječi kardinala Stepinca te zanimljivim detaljima koje je moguće pročitati u ovoj knjizi, uz autora su na današnjem predstavljanju govorili rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić  te dr. sc. Jure Krišto, prof. emer.

U mnoštvu događanja, posjetiteljima izložbenog prostora Školske knjige predstavljen je i  prvi hrvatski  prepjev gruzijskog autora Šota Rustavelija. Ovog glasovitog autora često se naziva gruzijskim Homerom, neki ga uspoređuju s Boccacciom i Držićem, a spjev Vitez u tigrovoj koži (Vepxistqaosani) na hrvatski je preveo pjesnik i akademik Luko Paljetak.

U izdanju Školske knjige u sklopu zagrebačkog Interlibera, predstavljena je i prva znanstvena monografija o djelu Ive Andrića. Riječ je o Gospodaru priče, najvećoj studiji ikada napisanoj u Hrvatskoj o ovome nobelovcu, koju potpisuje autor Krešimir Nemec. Promociji su prisustvovali i kritičari Ivan Lovrenović i Tonko Marojević, dok je posebno zanimljivo bilo čuti glumaca Roberta Kurbašu, koji je upriličio neke od najpoznatijih Andrićevih ulomaka.

Nastavno na predstavljanje Andrićeve monografije, svjetla pozornice bila su usmjerena na rukopis   Poetika poslanica u stihu u hrvatskoj književnosti 15. i 16. stoljeća, koji potpisuje autorica Dubravka Brezak Stamać. Autorica je na samome predstavljanju naglasila kako ova knjiga donosi pogled na renesansno razdoblje u Hrvatskoj, koje je nama toliko udaljeno, a opet blisko s obzirom da nudi teme koje su nam i danas bliske, a s jednakim intenzitetom izazivaju intrigu.

Predstavljena je i najnovija zbirka Enesa Kiševića koja nosi naslov Iza naličja. Ovo djelo prije svega prezentira autorov scenski život, ulazi u njegov intimni prostor prikazujući prijatelje i suputnike iz teatra. Ovaj lirski dnevnik predstavlja osobne memoare koje autor iznosi u stihovima prisjećajući se kultnih figura hrvatske kulture poput Branka Gavelle, Zvonimira Roga, Ervina Dragman i Mira Župan, Bratoljub Klaić i Tom Durbešić, Božena Kraljeva i Zdravka Krstulović, među brojnim ostalim imenima koji su obilježili ovaj dio umjetnosti.

Predstavljeni su i ‘Digitalni rječnici’ a nije zaboravljen ni Tin Ujević i predivna knjiga stihova Tina Ujevića u izboru i interpretaciji Roberta Kurbaše uz koju su uživali svi koji su došlina promociju u paviljon br.5

Sve u svemu, znamo da knjige mijenjaju svijet! Istraživanje i učenje nikada ne prestaje, učimo cijeli život. Uživamo u avanturi otkrivanja novih svjetova i rastemo i nakon što smo odrasli. 
Krenite na putovanje s nama uz ljubav prema knjizi i zabavne avanture neprestanog učenja i rasta.

■ DOĐITE, JOŠ NIJE KASNO, Interliber traje i u nedjelju.