Iz školskog svijeta
MEĐUNARODNA REVIJA LUTKARSTVA
7. Lutkokaz u Osijeku
objavljeno: 15. studenoga 2016.

Tim je povodom organizirana konferencija za novinare na kojoj su sudjelovali dekanica Akademije, prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić, Antonija Matić i umjetnički voditelj Lutkokaza, Igor Tretinjak.
Na ovogodišnjem Lutkokazu naglasak smo stavili na njegovu međunarodnu dimenziju. Uz nezaobilazan dio – studentske produkcije i gostovanja domaćih kazališta te radionice renomiranih međunarodnih lutkarskih stručnjaka, festival će, zahvaljujući projektu Kreativne Europe, „All Strings Attached“, ugostiti lutkarske predstave iz Italije, Španjolske i Slovenije te veliku međunarodnu izložbu ‘Pioniri europskog lutkarstva'”, rekao je Tretinjak, istaknuvši ovogodišnje favorite.
NAJVEĆI HIT OVOGODIŠNJEG LUTKOKAZA je predstava „Patka, Smrt i tulipan“, Lutkarskoga kazališta Ljubljana, koja u Osijek stiže po prvi put i to nakon što je osvojila srca i brojne nagrade diljem Europe. Riječ je o izuzetno poetičnoj predstavi koja na dječje fin i zaigran način priča priču o toplom prijateljstvu naslovne Patke i Smrti. Gosti iz Ljubljane imaju čast i zatvoriti izložbu 30. studenoga, kad će odigrati još dvije predstave – legendarnog „Doktora Fausta“ – Milana Klemenčiča i predstavu „Ti loviš“, majstorskih znalaca – redatelja Silvana Omerzua i animatora Martine Maurič Lazar i Braneta Vižintina.
 Cassiopea Teatar iz Italije otvorit će Lutkokaz s predstavom „Od 3 do 93. Veličanstveno djelo“, koja na scenu donosi marionete i duh slavnog kazališta „I Piccoli“, još slavnijeg Vittorija Podrecce, najvažnijeg producenta u povijesti lutkarstva. Njoj se pridružuje vrlo zanimljiv hibrid između predstave i predavanja, „Duh lutkarske prošlosti“ kazališta Títeres Etcétera iz Španjolske.
Od domaćih gostovanja stiže nam je predstava za najmanje „Uspavanka za Uspavanka“, Teatra to Go te studentske ispitne produkcije „Putovanje u središte sebe“, „Kuma Smrt“, „±∞1/8“ i „Faust“, koje su svoju kvalitetu potvrdile gostujući na festivalima poput PIF-a.
 „Umjetnička akademija u Osijeku jedina je umjetničko-nastavna sastavnica pri Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera, ali i u nacionalnom prostoru umjetničkih akademija koja obrazuje profesionalne glumce lutkare. Isto tako, Lutkokaz je jedina međunarodna revija lutkarstva koja na jednom mjestu okuplja projekte studenata i profesionalaca, organizirajući različite radionice, izložbe i profesionalne predstave. Zbog toga mislimo da je ovaj 7. Lutkokaz, označen jednim dobrim europskim projektom, značajan za naše studente i za našu instituciju primarno zbog toga što će nas u perspektivi sigurno pozicionirati među institucije u širem regionalnom prostoru koje su relevantne za promišljanje suvremenih iskoraka u prostoru lutkarstva“, istaknula je dekanica Akademije, prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić, dodavši:
„Programi na ovogodišnjem Lutkokazu otvoreni su za sve građane od 3 do 93 godine, kako kaže i naslov predstave koja će otvoriti ovogodišnji festival. Apeliramo na vrtiće i osnovne i srednje škole, ali i na studente i odrasle ljude da dođu na naše programe u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića i galeriji Waldinger kako bi vidjeli što u ovom trenutku nudi studentsko i europsko lutkarstvo. Često se ne zna za koga je lutkarstvo. Ovogodišnji program potvrđuje da je za sve.“  Raspored predstava na 7. Lutkokazu [ Izvor: culturenet.hr ]