Jučer-danas-sutra
EKONOMSKA ŠKOLA 'BRAĆA RADIĆ', ĐAKOVO
Slavonski bećarac i zvuci tamburice odjekivali Galicijom
objavljeno: 16. studenoga 2016.

Devet učenika i dvije nastavnice, nakon nešto više od mjesec dana od povratka iz Rumunjske, boravili su na drugom kraju Europe.

Učenici Ekonomske škole “Braća Radić” iz Đakova još jednom su pokazali svoju svestranost sudjelujući na trećem susretu učenika i nastavnika u Erasmus+ projektu „Working in Europe – skills for success“. Tim su činili učenici Ivona Amrušić, Monika Bogdanović, Viktorija Ćorluka, Ivana Knezović, Anita Sabolski, Marijana Vitovski, Petar Bilandžić, Luka Kovačić i Luka Pešut, te Vesna Šimić, profesorica ekonomske grupe predmeta, i Zlata Hrženjak, profesorica engleskog jezika.

Tema susreta su bile osobne vještine potrebne pojedincima pri zapošljavanju u Europi. Voditelji radionica u Lugu, Španjolska, osmislili su niz radionica namijenjenih razvijanju timskog rada, prilagodljivosti, kreativnosti, korištenju stranog jezika i druželjubivosti, naravno – sve to na zabavan i učenicima blizak način.
Tijekom jedne od tih aktivnosti članovi svakog tima su trebali predstaviti dio svoje kulturne tradicije i poučiti svoje vršnjake tome. Nije teško pogoditi da su se svi polaznici složili da to trebaju biti pjesma i ples.
Naše učenike nije bilo potrebno dugo nagovarati da probiju led, pa su ubrzo dvoranom odjeknuli zvuci tamburice, a djevojke su demonstrirale koreografiju šokačkih kola. Da doživljaj bude potpun, naša Marijana je zvonkim glasom zapjevala „Ej, o Đakovo, srce Slavonije, u tebi je živjet’ najmilije“, dok su je ostali sudionici nastojali pratiti izgovarajući stihove na hrvatskom jeziku najbolje što su mogli.

Pripremajući se za susret, učenici su napravili svoju listu osobnih vještina i usporedili ju s vještinama koje od zaposlenika traže naši poslodavci. Svoja saznanja i zaključke podijelili su s vršnjacima iz Španjolske, Njemačke, Francuske, Bugarske i Rumunjske i napravili profil idealnog zaposlenika na europskoj razini.
Tijekom boravka u Lugu Đakovčani su posjetili AMSlab, uspješnu ugovornu istraživačku organizaciju koja se bavi analizom tekstilnih materijala, hrane, veterinarskih proizvoda i kozmetike na zahtjev svojih stranaka, kako bi se ustanovilo odgovaraju li deklaracije proizvoda njihovom stvarnom sastavu. Osim radnog dijela, učenici su dio vremena proveli i u upoznavanju zemlje domaćina, pa su tako, osim razgledavanja grada, posjetili selo Cebreiro, gdje su bili u prilici vidjeti stare nastambe i način na koji se u Galiciji živjelo u prošlosti, benediktinski samostan u Samosu, katedralu i grob sv. Jakova u Santiagu de Campostelli, a propješačili su i dio hodočasničke staze. Na kraju, naši Đakovčani najavljuju nove susrete u ožujku 2017. u Ahausu, Njemačka, a u svibnju 2017. u Bialystoku, Poljska. [ IZ DRUGIH MEDIJA | djakovo-danas.hr ]