Iz školskog svijeta
MISTERIJ UMJETNOSTI
7 fascinantnih zagonetki skrivenih u poznatim umjetničkim djelima
objavljeno: 2. prosinca 2016.

1) 112 POSLOVICA ODJEDNOM

Pieter Bruegel je naslikao selo naseljeno ljudima koji predstavljaju flamanske poslovice njegova doba. Sve u svemu, djelo sadrži otprilike 112 neidentificiranih idioma. Neke od njih su još u upotrebi, na primjer – plivati protiv struje, lupati glavom o zid, naoružan do zuba, velika riba jede malu ribu itd. Ostale poslovice se odnose na ljudsku glupost.

2) SUBJEKTIVNOST UMJETNOSTI

Gauguinova slika „Selo Breton u snijegu“ prodana je nakon slikareve smrti za samo sedam franaka. Kupljena je pod imenom „Slapovi Niagare“ jer ju je aukcionar greškom okrenuo naopačke i ustvrdio da je riječ o vodopadima, a ne o selu.

3) SKRIVENI PORTRET

Godine 2008. istraživači su koristili rendgenske zrake kako bi otkrili sliku skrivenu iza Picassove „Plave sobe“. Bio je to portret čovjeka u odijelu i leptir-kravati lica položenog na dlan. „Kad je on (Picasso) imao ideju, znate, morao ju je iznijeti. Nije si mogao priuštiti novo platno svaki put kad mu je sinula ideja“, objašnjava kustos Susan Behrends Frank.

4) KAKO SE STVARAJU REMEK-DJELA

Godine 1842. gđa Simon je putovala vlakom u Englesku. Odjednom je počelo lijevati kao iz kabla. Stariji gospodin koji je sjedio ispred nje otvorio je prozor, gurnuo glavu van i ostao tako oko 10 minuta. To je gospođu toliko zaintrigiralo da je i ona gurnula glavu kroz prozor i stala se diviti krajoliku. Godinu dana kasnije, kada je posjetila izložbu u Kraljevskoj akademiji umjetnosti (eng. Royal Academy of Arts), gđa Simon je prepoznala taj trenutak na jednoj od slika. Zvala se „Kiša, para i brzina“.

5) MICHELANGELOVE LEKCIJE IZ ANATOMIJE

Neki američki stručnjaci za neuroanatomiju vjeruju da jedno od Michelangelovih najpoznatijih djela sadrži aluziju na anatomiju. Tvrde da je desna strana slike anatomski točan prikaz ljudskog mozga. Štoviše, mogu se naći i najsofisticiranije komponente mozga, kao što su mali mozak, optički živac i hipofiza.

6) VAN GOGHOVA POSLJEDNJA VEČERA

Istraživač Jared Baxter tvrdi da Van Goghova slika „Terasa kavane u noći“ sadrži iluziju na Da Vincijevu „Posljednju večeru“. Središnja figura je dugokosi konobar u bijeloj tunici okružen sa 12 ljudi (kao Isus i apostoli). Iza konobarevih leđa je križ, što je također vrlo simbolično.

7) ODA SIRU

Kad je stvarao svoja remek-djela, Dali se često okretao k neobičnim izvorima inspiracije. Nije tajna da je jedno od njegovih najprepoznatljivijih remek-djela nastalo razmišljanjem o topivom siru Camembertu. [ IZ STRANIH MEDIJA | brightside.me ]