Savjeti stručnjaka
ZAIGRANO RODITELJSTVO
Igre za zbližavanje i emocionalnu inteligenciju
objavljeno: 1. prosinca 2016.

Zaigrano roditeljstvo je način da uđemo u dječji svijet, pod dječjim uvjetima, kako bismo njegovali bliskost, povjerenje i povezanost. – Lawrence COHEN.

 Djeca se trebaju igrati. To je njihov posao. Svi sisavci se igraju, to je njihov način da nauče vještine koje će im trebati kad odrastu, od traženja hrane do slaganja s drugima. To je također način na koji mali ljudi probavljaju emocije.

Svaki dan, cijeli dan, djeca se moraju nositi s kompliciranim osjećajima: strah (što ako je nešto ispod kreveta), ljubomora (možda brata vole više?), poniženje (sva djeca su mi se smijala), panika (što ako ne stignem do toaleta na vrijeme), ljutnja (na mene je bio red!), razočaranje (nikog nije briga što ja želim)… Normalni svakodnevni izazovi potiču sve vrste osjećaja. Djeca otpuštaju te osjećaje u igri. Smijeh posebno transformira kemiju našeg tijela, reducira razinu hormona stresa i potiče proizvodnju hormona povezivanja.

Djeci je fizička aktivnost potrebnija nego odraslima. Kada su emocionalno ranjena, njihova tijela trebaju isprazniti svu tu energiju. To je razlog zbog kojeg nas ponekad izmožde. Ali, to možemo okrenuti u svoju korist jer kada se igramo fizičkih igara sa svojom djecom, ona se smiju, znoje, vrište i tako otpuštaju energiju koju bi bez toga potrošila u napadaju gnjeva. Igra služi za učenje. Kad želite prenijeti emocionalnu lekciju, dijete će ju najbolje shvatiti u igri. Najbolje od svega je to što igra zbližava roditelja i dijete. Na kraju radnog dana ste vjerojatno iscrpljeni, ali dobra vijest je da te igre ne moraju trajati dugo, najviše 10, a najmanje 2 minute. Za početak, evo nekoliko ideja:

KADA DIJETE DOSAĐUJE ILI BEZOBRAZNO ODGOVARA

„Ponestalo ti zagrljaja! Trebali bismo nešto učiniti po tom pitanju!“ Zgrabite dijete i pružite mu DUGI zagrljaj – što dulji možete. Ne puštajte dok se ne počne izvijati, a ni tada nemojte odmah pustiti. Zagrlite ga jače i kažite: „Volim te grliti! Ne bih te nikad pustila. Obećavaš da te mogu zagrliti opet?“ Tada pustite i povežite se širokim toplim, osmijehom i kažite: „Hvala! Baš mi je to trebalo!“

KADA JE DIJETE DOBILO BRATA ILI BILO ČESTO U KAZNI

Uvjerite dijete na dubljoj razini da ga volite tako što ćete ga ganjati, grliti, ljubiti, ne puštati mu da se izvuče – a onda sve to ponoviti opet i opet.

„Treba mi moj Marko… Ne možeš se izvući… Moram te izgrliti i izljubiti… O, ne, pobjegao je… Naći ću te ja… Dolazim… Jednostavno te moram ljubiti i grliti… Prebrz si, ali ne odustajem ja… Previše te volim… Imam te… Sad ću ti ljubiti prstiće… O, ne, prejak je za mene… Ali ja volim svog Marka…“.

To je moja omiljena igra, garantirano otklanja djetetovu dvojbu o tome volite li ga stvarno (a svako dijete koje se nađe u nevolji krije tu sumnju). Tu igru nazivam „Popravak“ jer zaista popravlja sve što pođe po krivu.

KADA JE DIJETE ZLOVOLJNO

“Vidim da te je uhvatilo NE raspoloženje. Imam ideju. Možeš govoriti NE koliko god želiš. Ja ću govoriti DA, a ti govori NE, u isto vrijeme i istim glasom. Kada ja kažem Da tiho, ti kaži Ne tiho. Kada ja kažem Da pištavim glasom, ti kaži Ne pištavim glasom. OK?“

KADA JE DIJETE PREVIŠE UZBUĐENO ILI UBRZANO

„Vidim, imaš mnogo energije. Što ćemo sa svom tom energijom? Želiš li se vrtjeti? Dođi ovamo (ili van) sa mnom da ti pokažem gdje je najsigurnije vrtjeti se pa ćemo ti naći točku.“

Pronađite sigurno mjesto i pustite ga da se vrti ili skače gore-dolje ili trči oko vas, što god odabere. Kada se umori, privite ga sebi i recite:

“Zabavno je biti uzbuđen. Ali, ponekad se previše uzbudimo pa trebamo pomoć da se smirimo. Uzmimo sad tri duboka uzdaha da se opustimo. Udahnimo kroz nos, izdahnimo kroz usta. 1… 2… 3…. Bravo! Osjećaš se smirenije? Nije loše znati se smiriti. Dođi da se malo grlimo i čitamo knjigu.“

KADA SE VAŠE DIJETE BORI S AUTORITETOM

Dajte djetetu priliku da bude moćno i nadmudri to strašno čudovište – vas! Šepurite se i režite na dijete, recite da ćete ga stići i pokazati tko je šef, ali onda se spotaknite i zaljuljajte i dopustite da vas nadmudri i izvuče se. Dajte mu daljinski i igrajte se da vas pomoću njega može zaustaviti, pomaknuti naprijed ili natrag. Kada vam da pet, pretvarajte se da vas je skoro srušio. Dajte djetetu jastuk da vas udari, a potom se prevalite! Ponavljajte dokle god se smije. Priznajte zastrašujuću snagu svog djeteta:

„Kako si jak! Odmah si me prevalio!“

KADA DIJETE VARA U IGRI

Kažite: „Čini se da sad imamo nova pravila… Kako to da uvijek pobijediš?… Mrzim gubiti!“ Pretjerujte u igri „ogorčenog gubitnika“ tako da natjerate dijete da se nasmije.

KADA SE VAŠE DIJETE ZALIJEPI ZA VAS ILI JE PROŠLO KROZ TJESKOBU ODVAJANJA

Privijte se uz dijete i ponašajte se pretjerano blesavo: “Znam da me želiš ostaviti i ići se igrati, ali trebam te! Želim biti s tobom! Molim te, hoćeš li ostati sa mnom?“ Držite ga ruku ili haljinicu. Sviđat će joj/mu se taj osjećaj da je on(a) ta(j) koja/koji odlučuje umjesto da se osjeća odbačenim. Ako se ponašate dovoljno blesavo i on(a) će se početi smijuljiti, što će otpustiti dio napetosti. Kada vas na kraju „odbaci“, kažite: „ U redu je, vratit ćeš se ti. Mi se uvijek vratimo jedno drugom.“

KADA DIJETE PROLAZI KROZ FAZU DA ŽELI SAMO MAMU (ILI TATU)

Neka omiljeni roditelj sjedne na kauč. Sjednite između nje i djeteta i stanite se praviti važni: „Ne možeš doći do mame! Ti si moj. Samo se ja mogu družiti s tobom!”

Kada se pokuša uhvatiti mame, pokušajte ga zgrabiti, ali budite neuspješni! Kada dođe do mame, neka ga zagrli, izljubi i pusti. Vi jadikujte što se izvukao i pokušavajte ga opet dohvatiti. Pretjerujte: „Ne možeš me samo tako gurnuti da bi bio s mamom.“ Pustite da vas gurne i prođe pored vas. Dijete bi se trebalo smijati i smijati i otpustiti svoje strahove i tjeskobu.

KADA VAM SE DJECA PUNO SVAĐAJU

Kada se smire, recite: „Hoćete se vas dvoje, molim vas, svađati?“ Kada se počnu svađati, glumite TV komentatora.

“Na mjestu smo događaja, upravo svjedočimo svađi dviju sestara koje se izgleda nikako ne slažu! Hoće li se pomiriti? Ostanite s nama i saznajte! Primijetili ste kako starija sestra voli naređivati, a mala sestra provocira! Obje žele isti komad kolača! Jesu li dovoljno pametne da uvide da postoji više od jednog kolača u frižideru? Ne idite nikud…“. Djeca će se smijati i uvidjeti kako su smiješna.

KADA SE DIJETE OSJEĆA KAO BUNAR BEZ DNA

Svaki dan provedite 15 minuta mazeći se. Poljubite ga u nos, gladite po kosi, neka se smjesti u vaše krilo. Čak i ako je djetetu osam godina, tretirajte ga kao bebu. Nunajte ga. Nemojte ga škakljati, dijete se može osjetiti napadnuto i ispasti iz kontrole. Jednostavno ga mazite i obasipajte pažnjom. Možete gledati i stare fotografije: „Vidi kako si bila slatka. Gotovo kao sad!“

KADA VAŠE DIJETE PROLAZI KROZ FAZU PRETJERANOG CMIZDRENJA

Zapamtite da je cviljenje znak nemoći. Ako ih odbijate čuti ako se ne počnu koristiti „normalnim glasom“, obezvrjeđujete ih. Ali, ne želite ni nagraditi cmizdrenje tako što ćete popustiti. Umjesto toga, izražavajte uvjerenost da vaše dijete može govoriti svojim „jakim“ glasom i pomozite mu da ga nađe tako što ćete zaigrati igru:

„Hej, čekaj, pa gdje je nestao tvoj glas? Sad je bio tu! Volim tvoj jaki glas. Hajd’mo ga tražiti. Pomozi mi. Ispod stolice? Ne? U kutiji? Hej, našao si ga! To je bio on! Hura! Volim taj glas! Reci mi sad njime što si htio?“

Ako ne upali, vaše dijete treba više nježnosti ili priliku da se isplače.

ZA POMOĆ PRI USPAVLJIVANJU

Recite laku noć svakom dijelu tijela, dodirujući ga nježno, izgovarajući poruku:

„Laku noć,  rame… Laku noć, ruko… Laku noć, laktu… Laku noć, zglobe… Laku noć, dlanu… Laku noć, prstići…“ Ne žurite se, neka vaše dijete opusti svaki dio tijela. Prepoznajte to. Opustite se i povežite sa svojim djetetom.

ZA PONOVNO POVEZIVANJE

Započnite borbu jastucima, grudanje ili hrvanje, bilo koji izgovor za zagrljaj. Ili dajte djetetu da drži jastuk, a vi mu ga pokušajte oteti. Uvijek pustite dijete da pobijedi. Djeca trebaju unerediti kuću. Moglo bi vam se i svidjeti!

Dok god se dijete smije, igra djeluje u otklanjanju tjeskobe i uopće pridonosi njegovu boljitku. Nemojte se iznenaditi ako dijete bude tražilo da ponavljate te igre opet i opet. Otklanjaju stres, pomažu djeci da se nose s emocijama i vjerovali ili ne – zabavne su! [ IZ STRANIH MEDIJA | ahaparenting.com ]