Pljesak molim
ODUŠEVILI IRSKE POSLODAVCE
Učenici Ekonomske škole dobili ponude za posao
objavljeno: 30. studenoga 2016.

Ukupno 16 učenika, po osam u zanimanjima upravni referent i poslovni tajnik, bilo je u prilici teorijska znanja naučena u školi primijeniti u radu u irskim tvrtkama. Učenici su upoznali metode rada, stekli znanja o načinu poslovanja, usavršili su engleski jezik te upoznali kulturu i radni sustav Irske. Svi učenici uspješno su odradili stručnu praksu te su svojim znanjem i željom za radom pozitivno iznenadili svoje privremene poslodavce. Učenici su radili administrativne i tajničke poslove, reorganizirali dokumentaciju, obrađivali podatke i ostale poslove vezane za svoju struku. Tri učenice dobile su ponudu za posao nakon završene srednje škole – rekla je koordinatorica projekta Marija Deanković, naglasivši kako je mobilnost učenika omogućena putem projekta Skills4Tomorrow, koji provodi Ekonomsko-birotehnička škola.

Projekt je odobrila i financirala Agencija za mobilnost i programe EU u sklopu programa Erasmus+, Ključna aktivnost 1 – Mobilnost u svrhu učenja za pojedince.

Učenici trećih i četvrtih razreda upravnih referenata i poslovnih tajnika boravili su u Dublinu, gdje su praksu imali u od 13. do 27. studenog u tvrtkama raznih profila. Tvrtke koje su omogućile odvijanje stručne prakse slavonskobrodskih učenika pronašao je partner na projektu Martello Training Limited.

Cilj mobilnosti je praktična primjena teorijskih znanja stečenih tijekom srednjoškolskog obrazovanja te razvijanje vještina i sposobnosti učenika u zanimanju upravni referent i poslovni tajnik u stvarnom radnom okruženju na dvotjednoj stručnoj praksi u Irskoj.

Uz vrijedna iskustva i stečene vještine i znanja vezana za buduću struku, svim sudionicima to je bilo i važno životno iskustvo. Većina ih je prvi put u životu putovala avionom i boravila samostalno u inozemstvu. Za vrijeme boravka u Irskoj učenici su bili smješteni u obiteljima pa su mogli upoznati kulturu i način života svojih domaćina, ali i svakodnevno komunicirati na engleskom jeziku, što je poboljšalo njihove jezične kompetencije. Učenici su odlazeći na posao javnim prijevozom stekli samopouzdanje i naučili se snalaziti u novom i nepoznatom okruženju.

Preko vikenda bili su u prilici otići na izlet u Glendalough, jedno od najljepših irskih turističkih odredišta, glacijalnu dolinu s dva jezera i poznato ranosrednjovjekovno samostansko naselje koje je u 6. stoljeću osnovao sv. Kevin.

“Ova mobilnost i iskustvo učenika mogu poslužiti novim generacijama kao potvrda da se učenje i zalaganje u školi isplate i pružaju im mogućnost sudjelovanja u budućim sličnim aktivnostima škole“, naglasila je koordinatorica projekta Marija Deanković. [ IZ DRUGIH MEDIJA | sbplus.hr