Iz školskog svijeta
OŠ SMILJEVAC, ZADAR
Jesenski sajam u Područnoj školi Briševo
objavljeno: 7. prosinca 2016.

Ta mala škola velikog duha broji 49 učenika od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. Zajednička oluja ideja i zajedništvo učenika, vjeroučitelja Borisa Jelenkovića, učiteljica Katarine Kolić, Ive Vulić, Maje Masar i Nine Bencun Kalac, pripravnika Vladimira Gundića i spremačice Marine Surać pridonijeli su uspješnosti sajma. Prikupljeni novac namijenjen je potrebitim učenicima te škole.

Budući da je listopad mjesec u kojem obilježavamo Međunarodni dan glazbe, Dan jabuka, Mjesec hrvatske knjige, Svjetski dan seoskih žena i Dane kruha, na sajmu je svatko mogao pronaći nešto zanimljivo. Svi su učenici sa svojim učiteljima i roditeljima danima marljivo izrađivali rukotvorine od raznih prirodnih materijala.

Više smo nego zadovoljni odazivom mještana, ugođajem na sajmu i dojmovima posjetitelja. Listopad odlikuju raskošne boje vegetacije i ljepota plodova prirode pa je stoga stvoren za takav događaj.

Osim prodajnih, bilo je i izložbenih i radnih štandova. Na sajmu se mijesio kruh, pekle su se fritule, vezli gobleni, izrađivale vaze, pisalo se glagoljicom i čitale su se bajke. Učenici i uzvanici igrali su tradicionalne igre primorskog zavičaja kao što su briškula, trešeta, šah i mlin.

Posjetitelji sajma mogli su zasvirati bubnjeve, klavijature, činele i električnu gitaru uz pomoć pripravnika Vladimira Gundića i učiteljice Nine Bencun Kalac.

Svi su učenici podjednako sudjelovali u pripremi sajma i izradi okvira za slike od prirodnih materijala, medaljona s glagoljičnim slovima, magnetnih pridrživača od lijevanoga gipsa ukrašenih motivima iz dječje mašte, slika na drvu i kartonu ukrašenih prirodnim materijalima (kesteni, suho lišće, orasi, žirevi…), nakita od žice i fimo-mase, svijećnjaka, straničnika s motivima vezanima za Mjesec knjige, pridrživača olovaka od kartona, podložaka za čaše i ostalih rukotvorina. Bio je to pravi mali sajam dječje kreativnosti. Izložbene štandove krasilo je bogatstvo jesenskih plodova i bilja.

Lijepo je bilo vidjeti ozarena lica majki, baka, očeva, djedova i djece i čuti njihove pohvale jer je to bila potvrda da se uloženi trud isplatio.

Majka Maja Tomić radosno je naglasila: „Osjeća se duh zajedništva, bolje se upoznajemo. Djeca su zaista vrijedna, a njihovi radovi prekrasni i veselim se novom druženju.”

Učitelji se raduju svakoj inovaciji koja uveseljava djecu i potiče ih na otkrivanje vlastite kreativnosti.

Na štandovima su se prodavali i domaći kolači od jabuka i bundeva, fritule i kroštule vrijednih majki i baka, domaće marmelade od šljiva, suhe smokve i maslinovo ulje.

Svega toga ne bi bilo bez nesebične podrške mještana toj hvalevrijednoj akciji.

„Djeca su ozbiljno shvatila sve ovo i ponašala se kao pravi profesionalci”, primijetio je tata Stipe Tomić.

„Svi smo dali sve od sebe da bi današnji dan prošao što bolje i nadam se da smo uspjeli”, rekao je ponosno Ivano Bubić, učenik 4. razreda.

Za kraj nam je vjeroučitelj Boris Jelenković poručio da je u svemu tomu najvažnije zajedništvo. Kao što plodovi zemlje i rada čovječjih ruku zajedno hrane čovjeka, jednako se tako rad učenika i učitelja spaja u jedno ostvarujući pozitivne učinke ne samo na učenike, nego i na zajednicu.

Svi su prisutni pokazali veliko srce, a učenicima je bilo toliko lijepo da ni poslije dugog druženja nisu htjeli poći kući.

…………………………….

Iva VULIĆ, Područna škola Briševo

Iva Vulić diplomirana je učiteljica razredne nastave i radi u PŠ Briševo. Sudjelovala je u pripremi i provedbi programa u povodu obilježavanja raznih prigoda i blagdana u školi i izvan nje (primanje prvašića, Dani kruha, Dan grada Zadra, Božićna priredba, Valentinovo, Dan kravate, Zadar čita, postavljanje na scenu bajke Snjeguljica i sedam patuljaka u izvedbi dramsko-recitatorske grupe, Dan izvannastavnih aktivnosti, Erste liga – atletsko natjecanje, izložba učeničkih likovnih i literarnih radova u školskoj knjižnici, susreti s književnicima prema planu školske knjižnice, Večer matematike…). Donedavno je bila voditeljica Male klape Štiglići.