Iz školskog svijeta
UČENICI ZAGREBAČKE TRGOVAČKE ŠKOLE ULJEPŠALI BOŽIĆ POTREBITIMA
Prof. Vida Martinko: ‘Ponosna sam na svoj razred’
objavljeno: 8. prosinca 2016.

Čar Božića je u vremenu koje provodimo s dragim osobama, ali i malim sitnicama koje ćemo naći pod okićenim drvcem. Neke obitelji si zbog financijske situacije, nažalost, to neće moći priuštiti. 

Da njihov blagdanski stol ipak ne bude posve prazan, pobrinuli su se velikodušni učenici Trgovačke škole iz Zagreba prikupivši 11 paketa prehrambenih namirnica i higijenskih potrepština za obitelji slabijeg imovinskog stanja.
“Ideja o prikupljanju humanitarne pomoći za naše sugrađane u potrebi potekla je od Crvenoga križa koji je i proteklih godina organizirao humanitarne akcije, a naša škola uvijek bi se odazvala. Sve je počelo prije više od desetak godina, kad smo sudjelovali u humanitarnoj akciji kupnje bonova u iznosu od 5 kuna, i to je trajalo godinama uz sudjelovanje gotovo cijele Trgovačke škole. Zatim sam prije koju godinu odlučila zamijeniti bonove te, umjesto njih, djecu uključiti u skupljanje odjeće i obuće za naše male i velike sugrađane slabog imovinskog stanja. Posljednju godinu dana odluka je pala – proširiti humanitarnu akciju i realizirati je na drugačiji način. Htjeli smo donirati puno više, a za to je trebala također dobra organizacija. U prilog tomu išlo je otvaranje Socijalnog dućana 2015. godine”, objašnjava nam profesorica Vida MARTINKO, koja je zajedno s učenicima 3.a, komercijalnog razreda, pokrenula humanitarnu akciju kojoj se odazvalo čak 90 posto učenika i profesora Trgovačke škole.
Da mladi najbolje uče na primjeru starijih, smatra i naša sugovornica:

“Mladi su danas socijalno osviješteni onoliko koliko ih mi stariji educiramo, odgojimo i poučimo. Trebamo ih učiti o potrebi darivanja kako bi osobno sudjelujući u tome učili, a mi, profesori, roditelji i odrasli, tu smo da ih odgajamo u tome smjeru.”
Što na sve kažu učenici? 

Leopold ČIBARIĆ, 17-godišnji učenik Trgovačke škole, skromno priča o akciji koja je provedena: “Darovao sam ulje i tjesteninu, a iako to nije mnogo, moja sreća i zadovoljstvo su veći pri pomisli da smo nekome uljepšali dan i pomogli u onome što nema.”

S njim se slaže njegova školska kolegica Josipa ZLATIĆ: “U Socijalni dućan sam darovala dvije litre ulja i osjećala sam se sretno i ispunjeno. Znala sam da sam pomogla nekoj obitelji koja sebi ne može priskrbiti svakodnevni obrok. Naš razred je bio zadužen za ulje, ali su učenici donosili i šećer, tjesteninu, što god su mogli. Ponosna sam na sebe i cijeli razred što smo nekome uljepšali božićne dane.”
Osim što su se svi đaci osjećali radosno što su nekome uljepšali blagdane, napominju kako bi voljeli i češće sudjelovati u takvim akcijama: “Mislim da bi škola trebala puno češće organizirati takve humanitarne akcije, a ne samo u vrijeme Božića ili Uskrsa”, zaključuje učenica Nikolina DEJANOVIĆ. [ IZ DRUGIH MEDIJA | teen385.com ]