Nesvrstani
Kremlj je samo srce Rusije
objavljeno: 19. prosinca 2014.

Kremlj je ponajprije ruska riječ za dvorac, utvrdu, kaštel, citadelu, tvrđu i odnosi se na mnogo utvrđenih građevinskih objekata u brojnim ruskim povijesnim gradovima.

Ruske utvrde su imale obrambeni zid i tornjeve koji su je razdvajali od drugih dijelova grada. Unutarnji dio obično je imao crkve i katedrale, a potom i vladine uredske zgrade.

Sasvim sigurno, nama je prva asocijacija – moskovski Kremlj i najpoznatiji Kremlj u Rusiji.

Taj Kremlj je bio (i ostao!) centar moći kroz mnoga stoljeća. Prvi spomen o gradnji Kremlja je iz 12. stoljeća kada ga je počeo podizati ruski princ. U kasnijim su stoljećima zidne obnovljene,  a unutar utvrde podignute su brojne zgrade, katedrala, tornjevi i palače.

Današnje prepoznatljiv izgled Kremlja obilježio je talijanski umjetnik i arhitekt, Aristotele Fioravanti. On je dizajnirao masivno pročelje glavne moskovske crkve Uspenske katedrale (posvećenoj štovanju Gospe). Iznad pročelja joj stoji pet zlatnih kupola a sve je dovršeno 1479. godine.

Kremlj je dugačak gotovo 2,5 kilometara i trokutastog je oblika. Zidovi su visine do 20 metara. Danas se u njemu se nalazi nekoliko vrijednih i poznatih slika, dragulja i kruna ruskih careva. Mnoge zgrade pretvorene su u muzeje.

Iako je Kremlj bio centar vlade do 1712. godine, on je izgubio svoju obrambenu funkciju. Kremlj je bio i središte carske Rusije sve dok Petar Veliki nije glavni grad Rusije preselio iz Moskve u Sankt Peterburg.

Kremlju se značaj opet vraća početkom dvadesetog stoljeću sve do pada komunizma 1991. godine.

Moskovska slavna tvrđava nadgleda rijeku Moskvu, Crveni trg i Katedralu svetog Bazila (ali zovu je i Katedrala svetog Vasilija Blaženog ).

Kremlj je danas, službeni dom ruskog predsjednika. Tijekom 20. stoljeća u utvrdi je podignuto nekoliko novih zgrada. Trg Katedrale leži u srcu utvrde, gdje su se nekad spajale sve ulice Moskve. I naposlijetku, važno spomena, Moskovski kremlj je upisan u UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi kao mjesto koje je neodvojivo povezano s najvažnijim povijesnim i političkim događajima u Rusiji.