Nesvrstani
Transsibirska željeznica – putovanje kroz Rusiju
objavljeno: 29. prosinca 2014.

Transsibirska željeznica je najduža željeznička pruga na svijetu. Ona presijeca istočnu Rusiju i Sibir, spajajući Moskvu sa 9.288,2 kilometra udaljenim Vladivostokom. Ima već i 12 godina da je cijelom dužinom i elektrificirana. Glavni je pravac ta Transsibirska linija, a drugi odvojak je tzv. Transmandžurska linija koja kod mjesta Tarskaya ima odvojak prema Kini i završava u Pekingu. I na kraju treći je pravac Transmongolska linija, koja kod grada Ulan Ude odlazi put mongolske prijestolnice Ulan Batora.

Putovanje Transsibirskom željeznicom traje osam dana, putujete li bez stajanja na lokalnim postajama.

Ali zbog atraktivnosti, većina putnika odabire varijantu od deset do četrnaest dana. Transsibirska željeznica prolazi kroz osam različitih vremenskih zona na dva kontinenta. Popularna mjesta na kojima se vlak zaustavlja uključuju Ekaterinburg, gdje je ubijen posljednji car i njegova obitelj, zatim grad Tomsk sa svojom poznatom drvenom arhitekturom.

Prirodna ljepota Sibira dostiže vrhunac na Bajkalskom jezeru, u azijskom dijelu Ruske federacije, jednom od najljepših jezera na svijetu. Bajkalsko je jezero najstarije i sa 1.700 metara, najdublje slatkovodno jezero na svijetu. Ono se također nalazi na UNESCO listi zaštićene svjetske baštine.

U ovom dijelu Sibira, zimi je toliko hladno da se jezero može smrznuti do dubine od 80 metara. Tada preko jezera funkcioniraju ledene ceste.

Za putovanja Transsibirskom željeznicom turisti moraju planirati na kojim mjestima žele stati. Naime, strani putnici moraju vlasti obavijestiti koliko dugo planiraju ostati i na kojim mjestima misle silaziti i opet se ukrcavati na vlak.

Putovanje Transsibirskom željeznicom nikako nije raskošno putovanje. Kabine imaju po dva ili četiri kreveta i vrlo jednostavno su namještene.

Tijekom vožnje vlakom mnogo je prilika upoznati lokalne ljude i pričati s njima. To su prijateljski ljudi koji vole pričati i nude turistima lokalne poslastice. Na raznim postajama susretat ćete trgovce koji će vam pokušati prodati nešto. I ne zaboravite, idete li Transsibirskom željeznicom na put, ponesite rječnik!