SREDNJA ŠKOLA 'MATIJA ANTUN RELJKOVIĆ', SLAVONSKI BROD

Škola u kojoj se podižu pedagoški standardi, a povukla 50 milijuna kuna iz EU

četvrtak, 5. siječnja 2017.

San svakog učenika je da profesori s riječi prijeđu na djela. To se dogodilo u srednjoj strukovnoj školi 'Matija Antun Reljković' u Slavonskom Brodu. Zajedničkim snagama, profesori i učenici podižu ljestvicu pedagoškog standarda.

Škola u kojoj se podižu pedagoški standardi, a povukla 50 milijuna kuna iz EU

Mi u školi svi učimo, gledamo što rade bolji od nas. U nekoliko posljednjih godina napisali smo i proveli 22 projekta, kaže Vlado Prskalo, ravnatelj škole. Učenici Srednje škole “Matija Antun Reljković” u Slavonskom Brodu imaju 35 izvannastavnih aktivnosti putem kojih ih profesori pripremaju da se mogu samostalno baviti nekom od djelatnosti za koju se školuju.

Uza sve ovo što su pripremili naši učenici, a za što se pripremaju pola godine zajedno sa svojim profesorima, želja nam je da pokažemo kako škola može biti bolja i kvalitetna, biti škola koju učenici vole. Mi u školi svi učimo, gledamo što rade bolji od nas. U nekoliko posljednjih godina napisali smo i proveli 22 projekta, temeljem kojih smo ostvarili, što bi naš narod rekao – donijeli u kešu, 49.400.000 kuna. Gotovo 50 milijuna kuna uložili smo u kvalitetnu bazu školovanja. Sve ovo što je u školi nije nastalo iz državnog proračunu, to su praktično sve sredstva za koja smo se izborili na natječajima, i to uglavnom u projektima Europske unije – rekao je Vlado Prskalo, ravnatelj škole.

Osim što su uspješni na natječajima zahvaljujući dobrim projektima, učenici škole radom, putem nastave i izvannastavnih aktivnosti, i prodajom proizvoda za koje su sirovinu sami proizveli, također pridonose. Stoga su obnovili rad Učeničke zadruge Tkanica.

U okviru zadruge je desetak izvannastavnih aktivnosti u kojima pedesetak učenika sudjeluje u izradi finalnih proizvoda. To su pasterizirani sok od jabuke s dodatkom mrkve i cikle, bez dodavanja konzervansa, s udjelom voća od 100 posto, zatim imamo proizvode od ljekovitog i začinskog bilja, biljnu kozmetiku, ukrasne predmete, a sve je proizvedeno na školskom gospodarstvu. Nama je cilj putem internetske stranice učeničke zadruge prezentirati rad učenika te istodobno predstaviti asortiman proizvoda i proširiti tržište, odnosno naći još jedan prodajni kanal. Mi smo do sada svoje proizvode plasirali uglavnom na prostoru škole ili na sajmovima na kojima smo sudjelovali. Na ovaj način želimo biti pristupačniji širem tržištu. Stranica će uskoro biti aktivna tako da će svatko iz svoje kuće moći naručiti sebi proizvode po pristupačnoj cijeni, koji će mu biti dostavljeni na kućni prag – objasnio je Mario Vukasović, voditelj Učeničke zadruge Tkanica i nastavnik poljoprivrednih strukovnih predmeta. 

Sve što proizvedu konzumiraju i u školi. U ekološkom uzgoju uspijeva im različito voće i povrće. Brinu se o svemu, od lavande do vinograda. Trenutačno nema boljeg načina učenja od učenja na radnom mjestu, gdje učenik svaki dan obuče radno odijelo. Svaki dan odradi vježbe s kojima će svladati svoje zanimanje", kaže ravnatelj škole Vlado Prskalo. [ IZ DRUGIH MEDIJA | 24sata | dnevnik.hr ]

 

 

Vezani članci
Školski portal: Nagradu 'Žuti okvir' osvojili i robotičari ŠKOLSKE KNJIGE CRO TEAMA

Nagradu 'Žuti okvir' osvojili i robotičari ŠKOLSKE KNJIGE CRO TEAMA

… na 17 ciljeva održivog razvoja koje su usvojili Ujedinjeni…

Školski portal: Moj put u Indiju

Moj put u Indiju

Ivana BAŠIĆ iz OŠ Opuzen dobila je nagradu “Global Teacher Award”…

Školski portal: Nataliji BANOV priznanje za izuzetan doprinos dječjoj glazbi

Nataliji BANOV priznanje za izuzetan doprinos dječjoj glazbi

U Koncertnoj dvorani Lisinski u Zagrebu 2. studenog 2019. godine…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…