Iz školskog svijeta
DELNICE
Počinje raditi logopedinja za djecu Gorskog kotara
objavljeno: 12. siječnja 2017.

…Primorsko-goranske županije za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač.

U pokrivanje troškova radnog mjesta i opremanja kabineta logopedinje uključili su se Primorsko-goranska županija te svi gradovi i općine Gorskog kotara osim Čabra i Vrbovskog, navela je Marač.

Logopetkinja Maja DRAGOSLAVIĆ do sada je taj posao radila 10-tak godina u riječkom Centru za odgoj i obrazovanje i Centru za autizam, a proteklih šest mjeseci dolazila je u Fužine jednom tjedno na rad s goranskom djecom. Od idućeg tjedna lopopedinja Dragoslavić radit će u kabinetu u Delnicama kojeg je tamošnja gradska uprava ustupila besplatno. 

Primorsko-goranska županije je posljednje dvije godine financirala dolaske logopeda jednom tjedno u Gorski kotar, najprije u Mrkopalj, a potom u Fužine, ali se to pokazalo nedovoljnim za potrebe tog kraja.

 Županija je također darovala riječkom centru “Slava Raškaj”, koji se bavi rehabilitacijom djece s oštećenjem sluha ili otežanim razvojem govora, 50.000 kuna za nabavku polovnog vozila za odlaske njihovih stručnjaka jednom mjesečno u Gorski kotar na edukacije roditelja djece korisnika, kazala je Marač.

 Najavila je i skoro otvaranje informativnih ureda za mlade u Lokvama, Skradu, Fužinama i Gomirju, u sklopu stvaranje županijske mreže takvih ureda, pokrenute 2014. godine. Namjena tih ureda je upoznati mlade s mogućnostima prijava za financiranje djelovanja iz EU fondova, omogućavati druge oblike izobrazbe te djelovanje udruga mladih.

 Marač je izvijestila i da je u tijeku četvrti godišnji županijski natječaj za financiranje udruga iz područja socijalne skrbi. Na taj način će se podijeliti oko 1,4 milijuna kuna za djelovanje udruga koje se uglavnom bave prevencijom i tretiranja obiteljskog nasilja, prevencijom rizičnog ponašanja, skrbi o osobama s posebnim potrebama, društvenim poduzetništvom i zadrugarstvom.

 Tako se otvaraju i održavaju radna mjesta u struci nužna za nadopunjavanje sustava socijalne skrbi, rekla je Marač, dodavši kako se do sada na taj način godišnje pomagalo djelovanju 35 do 40 udruga. [ HINA ]