Iz školskog svijeta
SREDNJA ŠKOLA MATE BLAŽINE, LABIN
Što želiš biti kad odrasteš?
objavljeno: 20. siječnja 2017.

Sve su to odgovori koje bismo bez razmišljanja podijelili s odraslima i oni su u nama već vidjeli male ljude pred kojima je budućnost. Desetak godina kasnije, maturantima je ovo pitanje veliki problem.

Do mature još ima dovoljno vremena, no stres koji taj ispit predstavlja sam po sebi ipak je velik. Maturanti su do sada već mogli izabrati razine obaveznih i izborne predmete, a od 9. siječnja mogu izabrati do deset studijskih programa. Većina se slaže da je deset ipak previše, no dobra je stvar to da se tako maturantima daje više mogućnosti ako ne upišu prioritetni studij.

Većina već ima barem predodžbu o tome što žele studirati, no sad kad bismo trebali biti najsigurniji, zastajemo.

  • Što ako sam pogrešno procijenila svoje kvalitete?
  • Što ako mi se studij ne svidi?
  • Što ako ne budem voljela taj posao?

Zbog toga je dobro poznavanje sebe, svojih kvaliteta i slabosti važnije nego ikad prije.

Ako već niste, test profesionalne orijentacije je izvrsna mogućnost da provjerite svoje sposobnosti na temelju kojih vam se kasnije predlože područja koja bi vam mogla odgovarati. Budući da sam bila na jednom takvom testu, mogu vam reći da mi je puno pomoglo i da sam sada sigurnija u svoje izbore. Ipak, da bismo se sljedeće godine zaista našli na željenom studiju, potrebni su, osim prosjeka ocjena, dobri rezultati na maturi, a na nekim studijima i na prijamnom ispitu.

Ako ste sve godine do sada učili, sigurno će vam biti puno lakše naučiti gradivo. Tu mogu puno pomoći priručnici za maturu i sve omiljenije pripreme za maturu koje nude različite pakete predmeta. Prošlogodišnji maturanti rekli su mi kako im je to pomoglo, posebno u pisanju eseja, koji zahtijeva matura iz hrvatskog i stranog jezika. Neki od njih su pak istaknuli kako su od priprema očekivali puno više.

Na svakome je da izabere način na koji će se najbolje pripremiti za maturu. U ovoj strci s maturom smatram najvažnijim marljivost, upornost i temeljitost, pripremali se sami ili uz nečiju pomoć. Uz puno znanja, koncentracije i malo sreće, bit će to još samo nekoliko ispita u nizu. [ IZ DRUGIH IZVORA | novinessmb.com ]

……………

Karla ZUPICIC