Zanimljivosti
OŠ 'ĐURO ESTER', KOPRIVNICA
Učenici pomažu svojim vršnjacima u Africi
objavljeno: 23. siječnja 2017.

…profesora geografije iz Garešnice Dejana Nemčića.

Koprivnički učenici, objasnila je profesorica geografije Dubravka Vajdić-Kolarić, pomoći će djeci u Africi:

– Nastojat ćemo da učenici ili dio njih naprave karte krupnijeg mjerila, bilo kontinenata ili nekih afričkih država. Dostavit ćemo ih kolegi Nemčiću i on će ih u kolovozu odnijeti u Afriku. Ponovno odlazi u istočnu Afriku. Već je bio u Tanzaniji i Keniji, a ljetos će opet u te ili u susjedne zemlje.

Učenici, kaže njihova profesorica, vrlo emotivno reagiraju na priče o životu svojih afričkih vršnjaka. Neimaština i glad te loši uvjeti školovanja i života poveznica su između nastave geografije i građanskog odgoja.

Da učenici rado sudjeluju u humanitarnim aktivnostima i školskim projektima, potvrdio je i predsjednik Učeničkog vijeća, učenik VI.b Šimun Benedikt Kopričanec:

– Provodimo program pomoći “Svi za jednoga”, a popularan je i onaj “Naj dječje djelo”, kojemu je također cilj pomagati učenicima. Naravno da takve projekte prihvaćaju i naši nastavnici jer je riječ o dobrim akcijama koje i nas učenike potiču na dobro. Na Učeničkom vijeću razgovaramo i o zdravlju, ali i o prilagodbi na novi način rada, što nam se dogodilo s uvođenjem pametnih ploča. No, činjenica je da nam je problem nemogućnost pristupa internetu.

Ali, zato u školskoj kuhinji nema problema, kaže Šimun Benedikt:

– Kuhinja je odlična! Nemam pritužbi na kuhinju. Kuharice pohvaljujem, super su. Jelo je odlično. Ni jedan učenik se ne može požaliti na našu školsku kuhinju. Zato rado pomažemo spremati i počistiti stolove. Svaki dan po dvoje učenika viših razreda dežura u školskoj kuhinji.

Uz obrazovanje, iznimno važna komponenta rada s učenicima u “Đuri Esteru” je odgoj, kaže ravnateljica Sanja Prelogović:

– Mi stavljamo težište na odgoj zato što i moto naše škole kaže da učitelji i roditelji mogu zajedno napraviti iznimno puno. Učenici ne moraju svi biti odlični učenici, ali moraju postati odlični mladi ljudi, to usađujemo u njih.

Tome, kaže ravnateljica Prelogović, doprinosi i pozitivna atmosfera među djelatnicima škole koju potom šire i među učenicima. [ IZ DRUGIH MEDIJA | tekst i foto: drava-info.hr ]