Jučer-danas-sutra
OSNOVNA ŠKOLA PUJANKI, SPLIT
Plickers u razrednoj nastavi
objavljeno: 25. siječnja 2017.

S pomoću njega na najbrži mogući način dobijete povratnu informaciju o znanju svakog učenika koja ostaje pohranjena na vašem pametnom mobitelu.

  • Djeca se zabavljaju istovremeno učeći.
  • Besplatan je i dostupan svima te jednostavan za upotrebu.
  • Svaka kartica učenika je jedinstvena i drukčija, što onemogućuje „prepisivanje”.

Možete organizirati razred kako želite – svaki učenik može imati svoju karticu za individualne provjere znanja, a možete organizirati i grupna natjecanja pa pripremiti grupne kartice.

  • Što vam je potrebno?

Potrebno su vam računalo, projektor, vaš mobitel na koji je skinuta aplikacija Plickers (s Google Play ili App Store) te isprintane kartice koje podijelite učenicima (jednom izrađene vrijede uvijek).

  • Kako pokrenuti Plickers i napraviti kviz?

Registrirate se na Plickers – Sign Up.

U rubrici Classes (razredi) imenujete svoj razred i potvrdite mišem.

 

Idući korak je upisivanje vaših učenika u taj razred (ja sam upisala sve učenike, jer sam koristila Plickers za individualne provjere znanja).

 

Svakom učeniku program automatski dodijeli broj (taj broj označava koju karticu će učenik dobiti. Pritom pazite da svaki učenik dobije odgovarajuću karticu s pripadajućim brojem). Kad ste upisali sve učenike, možete isprintati kartice tako da potvrdite rubriku Cards (kartice) i potvrdite na STANDARD Plickers set – automatski će se otvoriti PDF dokument te možete isprintati kartice (ukupno ih ima 40, dakle dovoljno i za najveći razred. Na jednoj stranici su dvije kartice pa za razred od 20 učenika printate 10 stranica).

Kada ste dodali učenike i pripremili kartice za njih, možete osmisliti pitanja za kviz na sljedeći način:

Potvrdom rubrike Library (knjižnica) s lijeve strane će se pojaviti My library – New folder (moja knjižnica – nova mapa). Potvrdite New folder (nova mapa) te ga imenujte cjelinom koju provjeravate, npr. Ljudsko tijelo – ponavljanje. Dodajte pitanja na New question (novo pitanje). Imate dvije opcije (pitanja višestrukog izbora ili pitanja točno-netočno). S desne strane je ikonica Correct (točno), a odabrat ćete onu pored točnog odgovora. Također, ispod svakog pitanja je ikonica s plusićem Add to Queue (dodaj u razred), a odaberite ikonu i dodajte pitanje u svoj razred (to napravite za svako iduće pitanje). Pitanja možete uvijek izmijeniti, izbrisati, promijeniti redoslijed itd.

Kad ste dodali sva pitanja, još samo preostaje da skinete aplikaciju Plickers na svoj pametni mobitel. Pitanja iz kviza su automatski učitana u mobitel.

  • Kako igrati?

Prijavite se na Plickers na računalu i upalite projektor (nakon što ste napravili navedene predradnje).

Na računalu odaberite rubriku Live View.

Uzmite mobitel u ruku i uđite u aplikaciju Plickers – odaberite svoj razred (već je ponuđena opcija) i odaberite pitanje koje želite projicirati. Odaberite znak za kameru koji će vam se pojaviti iznad pitanja, i to se pitanje automatski prikazuje i vide ga svi učenici.

Učenici neka pripreme kartice koje će okrenuti prema vama. Kartice imaju na sebi identifikacijske brojeve s pomoću kojih su dodijeljene učenicima, te kodove koji na svakoj strani imaju sitno napisana slova A, B, C i D (da drugi učenici ne bi bili u mogućnosti vidjeti točan odgovor). Točan odgovor (A, B, C ili D ) trebaju postaviti na vrh kartice, npr. ako je točan odgovor A, tada A mora biti postavljen na vrh kartice.

Učitelj/učiteljica očitava mobitelom kartice s odgovorima.

Na mobitelu učitelj/učiteljica dobiva odmah povratnu informaciju o točnim odgovorima, dok učenici na platnu vide rezultate, odnosno, jesu li ili nisu točno odgovorili. Svi se odgovori pohranjuju u mobitel pa se može i kasnije analizirati tko je točno, a tko netočno odgovorio.

………………………………..

Napisala: Marijana ŠUNDOV | Učiteljica razredne nastave i engleskog jezika | OŠ Pujanki, Split