Savjeti stručnjaka
MLADI UČITELJ SAVJETUJE KOLEGAMA MUŠKARCIMA
Ja nisam uzor – ja sam puno više
objavljeno: 3. veljače 2017.

Odgovor je jednostavan. Čim sam vidio kako 20 pari znatiželjnih očiju gleda u mene, znao sam da je došlo vrijeme da budem primjer.

Budući da su većina učitelja žene, lakše je naći primjere pozitivnih rezultata rada učiteljica. Ne kažem da se uspjesi učitelja zanemaruju, samo kažem da je teže naći dobre primjere.

Još je teže naći priče mladih muškaraca iz učionice, jer nas je malo. Mnogi se otisnu u neka probitačnija zanimanja jer se fokusiraju na zaradu umjesto na unutarnje zadovoljstvo. Netko pogodi jackpot i nađe se u poslu koji pruža oboje. Ali, oni hrabri koji se bore s visokim valovima edukacije adolescenata sigurno prepoznaju da imaju veću moć u svojim rukama od direktora bilo koje bogate kompanije. Jeste li spremni za tu odgovornost?

Mladi adolescenti danas trebaju nekog na koga će se ugledati, nekog kome će se diviti. Tko može biti bolji uzor od njihovog učitelja? Kao muškarci u srednjim dvadesetima imamo društvenu propusnicu da činimo gotovo sve što hoćemo. „Dečki kao dečki“, često je opravdanje za naše neprimjereno ponašanje.

Mi nismo dečki. Mi smo muškarci. U trenutku kad primimo diplomu naša odgovornost se triput poveća i moramo se usmjeriti na to da budemo profesionalci. Obavezni smo izložiti svoju najbolju stranu. Učenici moraju vidjeti našu predanost njima, profesiji i samima sebi.

To ne znači da ne možemo pustiti dijete u nama da ponekad proviri. Ali, učenici jako dobro opažaju. Ako vaši učenici imitiraju pretjerano hiperaktivnu estradnu zvijezdu s televizije, sigurno je da mogu imitirati i osobu s kojom provode svaki dan. Ne morate biti superučitelj. Najvažnije je kako se nosite sa sobom.

Dakle, kako se prebaciti s fakulteta u svijet rada? Kako pružiti primjer ako smo sami tek bačeni u stvarni svijet?

Nema jednostavnih odgovora, ali nakon pažljivog razmišljanja došao sam do nekih zaključaka koji bi vam mogli pomoći da postanete džentlmen kojeg će kolege poštovati, a učenici slijediti.

Odijevanje za uspjeh. Svi zaposlenici imaju određen dres kod pa tako i škole i trebamo ga se pridržavati. Trik je u tome da odemo i malo dalje. Naravno, to je dodatni posao, ali ako ujutro uzmete malo više vremena kako biste dodali stilski detalj, vunenu vestu ili lijepu košulju i kravatu, bit ćete iznenađeni pozitivnim reakcijama. Djeca kao djeca, ali reagiraju pozitivno na nekog tko se ponosi svojim izgledom, a i svojim primjerom postavljate standard. Bez obzira na visinu i oblik, uvijek možete naći način da izgledate dobro.

Manire. Evo domaćeg zadatka, kolege muškarci: slijedite muškarce iz ranog hollywoodskog perioda. Marlon Brando, Cary Grant, Sean Connery i Fred Astaire postavili su standard džentlmenskog ponašanja. Dobro, to je možda pretjerano očekivanje, ali poradite na svojim manirama. Činite sve stereotipne stvari: otvarajte vrata, pomozite onima s teškim teretom, smiješite se i započinjite prijateljske razgovore – to su male stvari koje mogu vaše radno okruženje učiniti tisuću puta boljim, a možda će i vaši mladi učenici slijediti primjer i otvarati vrata djevojčicama. Ljudi poštuju ljude koji poštuju sebe, a ima li boljeg načina da pokažete koliko poštujete sami sebe tako što ćete poštivati druge?

Zadržite hladnu glavu. Nemojte nikad izgubiti sabranost u razredu. Najbolje je što možete učiniti kad vas nešto stvarno naljuti da pokažete sabranost. Čak i u najekstremnijim okolnostima rješavajte stvari po proceduri i najbolje što možete. Spriječite nasilje izvan učionice tako što ćete učenicima pokazati kako se ispravno nositi s njihovim razmiricama. Odrasli muškarci ne bi trebali pokazivati djetinjaste ispade.

Ne bojte se voljeti učenike. To je muškarcima najteže. Ali, ako zaista želite postati sjajan učitelj, morate učenike tretirati kao dio svoje šire obitelji. Ako vi volite njih, i oni će voljeti vas. Pokažite im poštovanje. Ne obraćajte im se s visine. Primajte i dijelite komplimente. Pokažite im koliko vam je stalo do njih tako što ćete zahtijevati najbolje od njih.

Sjetite se svoje odgovornosti, kolege muškarci! Sjetite se da mnogim učenicima nedostaje očinska figura. Sjetite se da možete utjecati na život svojih učenika ako nađete način da se ponosite sobom.

Ralph Waldo Emerson je jednom rekao: „Heroj nije ništa hrabriji od običnog čovjeka, ali je hrabar pet minuta dulje.“ Imate li tih pet minuta?

………………

NAPOMENA: 

  • Amle.org – službena web stranica Asocijacije za obrazovanje srednje razine (eng. AMLE – The Association for Middle Level Education). AMLE je vodeća međunarodna organizacija za unaprjeđenje obrazovanja učenika od 10 do 15 godina. Pomaže njihovu napretku u učenju i njihovu doprinosu zajednici.
  • Autor članka je Adam REEVES, nastavnik, diplomirao je na Arkansas Tech Universityju u Clarksvilleu.
  • Izvor: amle.org