Iz školskog svijeta
MEĐUNARODNI FILMSKI FESTIVAL ZA DJECU KINOKINO
Drugo izdanje ostvarenja za mališane
objavljeno: 13. veljače 2017.

biti središte dječje filmske imaginacije. Festival otvara filmska poslastica za sve generacije, jedan od najslavnijih dječjih filmova svih vremena – “Goonies” Richarda Donnera iz 1985. godine.

Među osam novih igranih filmova iz natjecateljskog programa našao se i najnoviji film jednog od najznačajnijih suvremenih njemačkih redatelja Andreasa DresenaTimm Thaler: dječak koji je prodao svoj osmijeh”, adaptacija istoimene dječje knjige Jamesa Krüssa. Ovogodišnji festival KinoKino u znaku je filmskih obrada kultnih dječjih romana, pa će se tako, osim Dresenovog “Timma Thalera”, prikazati i četvrti nastavak domaćeg hit-serijala temeljenog na popularnim romanima Ivana Kušana o dječaku Koku, “Uzbuna na Zelenom vrhu” u režiji Čejen Černić, a neposredno uoči početka službene kinodistribucije publika KinoKina moći će pogledati i film “Anka” Dejana Aćimovića, snimljen prema romanu “Anka Brazilijanka” Mate Lovraka. Program uključuje i nova filmska ostvarenja iz Švedske, Nizozemske i Francuske, dok će dašak egzotike s druge strane svijeta donijeti indijski film “Badminton” Mehrana Amrohija. Izvan konkurencije prikazat će se nagrađivani animirani hit-film koji trenutačno konkurira za OscaraMoj život kao Tikvica” Claudea Barrasa.

Filmove u utrci za festivalsku nagradu ocjenjivat će zasebno dječji žiri, sastavljen od petero osnovnoškolaca, te tročlani profesionalni žiri, čijim će dijelom ove godine biti njemački glumac David Kross, najpoznatiji po ulozi u filmu “Žena kojoj sam čitao” nagrađivanog redateljaStephena Daldryja (“Billy Elliott”, “Sati”, “The Crown”) s Oscarom nagrađenom Kate Winslet.Filmsku će struku u žiriju predstavljati i domaći kreativni svaštar, redatelj, glumac, DJ i kvizoman Mario Kovač te hrvatski ilustrator i redatelj Milan Trenc, po čijoj je slikovnici snimljen popularni film “Noć u muzeju” Shawna Levyja.

Da se festivalsko filmsko iskustvo ne bi zadržalo isključivo na gledanju filmskih ostvarenja, mališani će nakon svake projekcije s moderatorima moći diskutirati o gledanim filmovima, a imat će priliku uključiti se i u zabavne radionice. Ni roditelji i odrasli pratitelji djece u kino neće ostati zakinuti: sve će generacije moći sudjelovati u filmskim kvizovima, a samo za odrasle predviđen je Program 18+ koji, uz već spomenuti film “Žena kojoj sam čitao”, donosi i novo ostvarenje jednog od najzanimljivijih redatelja nezavisne američke kinematografije: “Ljeto u Brooklynu” Ire Sachsa.

Sve obavijesti i novosti vezane uz program festivala KinoKino i raspored projekcija dostupni su na službenoj internetskoj stranici www.kinokino.hr.