Školstvo u medijima
'PROFESIONALNA DEFORMACIJA'
Jednom učitelj, uvijek učitelj
objavljeno: 16. siječnja 2020.

Kad smo nedavno bili u kinu, djevojčica pokraj mene je neprestano udarala o naslonjač za ruke. Nekoliko puta sam ju zamolila da prestane, ali nije poslušala. Odrasla osoba koja je bila s njom ju je ignorirala. Napokon sam ju upozorila, ozbiljno, strogim glasom, da ću otići po zaštitara da ju udalji ako ne prestane.

  • Uplašena pogleda, prestala je i bila je mirna sve preostalo vrijeme.

Kad smo bili u Disneylandu, nekoliko tinejdžera u redu se ponašalo blesavo. Nehotice su se sudarali s drugim gostima. Zamolila sam ih da prestanu i ponašaju se kako priliči da ne bi ljudi mislili kako su baš svi tinejdžeri nepristojni i nepodnošljivi. Svi u redu su me pogledali kao da nisu mogli vjerovati da sam progovorila.

  • Tinejdžeri su se ispričali i počeli se ponašati primjereno.

Najviše me ljuti kad sam negdje u redu i vidim ljude kako se pokušavaju progurati preko reda. Zadivljuje me kako se nitko ne usuđuje progovoriti.

  • Brzo im kažem da je kraj reda iza, a oni me obično pogledaju šokirano.

Ne mogu si pomoći kad vidim mlade ljude da se ponašaju neprimjereno, a nitko od odraslih se ne oglašava. Moj muž uvijek govori kako u takvim situacijama zamišlja kako stavljam svoj nevidljivi učiteljski šešir i rješavam situaciju.

Znam da ima mnogo umirovljenih učitelja koji čine isto. Tako da, ako vidite odraslu osobu kako se javno suprostavlja nekome, možete pretpostaviti da je s nekog područja obrazovanja.

………………

NAPOMENA