Pljesak molim
NJEMAČKA: ROBOCUP JUNIOR QUALIFIKATION SANKT AUGUSTIN 2017.
Zlatne medalje robotičarima ‘Školske knjige’ i ‘ Yazaki Croatia Teama’
objavljeno: 20. veljače 2017.

Mladi robotičari nastoje sudjelovati na natjecanjima na kojima je najjača konkurencija jer samo tako mogu saznati koliko su dobri u onome čime se bave, vidjeti što i kako to rade drugi, naučiti nešto novo…

U kategoriji Soccer i Rescue Maze najveći konkurenti našim srednjoškolcima u Europi su Austrijanci i Nijemci. Stoga im je izuzetno važno s njima odmjeriti snage jer to je dobra priprema za ono što ih čeka na najvažnijem za njih: Svjetskom natjecanju.

Ovaj vikend bio je iznimno uspješan za oba naša tima koja su se uputila na regionalno prvenstvo Njemačke: RoboCup Junior Qualifikation Sankt Augustin 2017.

  • Naši „nogometaši“, ekipa ŠKOLSKA KNJIGA, odigrali su pet utakmica i iz finala izašli kao ‘zlatni’ pobjednici ovog natjecanja.

Podsjetimo, ekipa Školska knjiga predstavljala nas je i 2015. i 2016. na svjetskom natjecanju i oba puta vratili su se s medaljama. Glavni favoriti za predstojeće svjetsko natjecanje krajem srpnja u japanskom gradu Nagoja natječu se za ovaj tim u sastavu: Roko PARAĆ – XV. gimnazija Zagreb, Matko PRIBIČEVIĆ – X. gimnazija Zagreb, Andro KATANEC – III. gimnazija Zagreb, Branimir ĆARAN – Fakultet strojarstva i brodogradnje Zagreb, Petar SLAVIČEK – Srednja škola Hvar.

  • YAZAKI CROATIA TEAM u kategoriji Rescue Maze sa svojim robotom odvozio je 6 vožnji spašavanja žrtvi u labirintu, a 5 najuspješnijih vožnji koje se boduju (najlošija vožnja se ne računa) osiguralo im je prvo mjesto i zlatnu medalju.

Tim je nastupio u sastavu Matej NOVOSAD – XV. gimnazija Zagreb i JANKO PRIBIČEVIĆ – Gimnazija Benedikta Kotruljevića, Zagreb.

  • Mentor oba tima je dipl. ing. Zoran PRIBIČEVIĆ.

Osim Školske knjige d. d. koja pruža financijsku potporu našim timovima na međunarodnim natjecanjima od 2015. godine i tvrtki Gebrüder Weiss i Ducati komponenti koje su to učinile lani, ove godine i Yazaki Europe Ltd. pridružio se onima koji u ovim mladim ljudima prepoznaju potencijal koji zaslužuje potporu šire zajednice. Međutim, prošle godine Hrvatska se na svjetskom natjecanju u Njemačkoj vrlo uspješno predstavila u čak 8 kategorija, pa ovim člankom želimo potaknuti i druge tvrtke da se pridruže grupi ponosnih sponzora naših reprezentativaca na svjetskom natjecanju RoboCup Junior Nagoya 2017 jer je njihov odlazak u Japan financijski daleko zahtjevniji od lanjskog odlaska u Leipzig i neostvariv sa sredstvima koje je Hrvatskom robotičkom savezu za to osigurala Hrvatska zajednica tehničke kulture.

………..

Jelka HRNJIĆ