Savjeti stručnjaka
ISTRAŽIVANJE | OVAKO DJECA UČE VIŠE
Cijeli razred u papučama
objavljeno: 2. ožujka 2017.

Dok objašnjava prijateljima smisao posljednjeg teksta, jedna djevojčica od uzbuđenja pomalo vrti stopalima i zečje uši koje krase njene papuče se njišu. Njeni kolege slušaju sjedeći na tepihu, slušaju znatiželjno, ali oni nemirni ne prestaju klimati kariranim papučama koje nose ispod plavih hlača. Čak i učiteljica nosi meku krpenu obuću koja djeluje poput čizmica i svijetle je boje.

U osnovnoj školi Findern u Yorku u Velikoj Britaniji većina učenika nosi papuče kako bi otkrili poboljšava li zaista učenje s komotnim i toplim nogama učinkovitost i akademski uspjeh.

Boravak u školi u papučama pomaže djeci da se bolje skoncentriraju i da se osjećaju manje zabrinutima, a konačni rezultat toga je bolji uspjeh – to su rezultati istraživanja koje su proveli stručnjaci sa sveučilišta Bournemouth. Otprije nekoliko godina stručnjaci uspoređuju ponašanje učenika 25 različitih zemalja. Ustanovili su da skidanje cipela, što se na primjer događa u Skandinaviji, gdje je uobičajena praksa ostaviti čizme prljave od snijega ispred učionice, čini učenike mirnijima i usredotočenijima na učenje. Ovdje je gđa TITCHENER, koja vodi školu visokog ranga s brojnim priznanjima, odlučila testirati tu teoriju. „Istraživanje je otkrilo da postoje koristi za djecu koja uče u ambijentu u kojem mogu boraviti stopala oslobođenih od ograničenja cipele“, objasnila je, „pa smo odlučili pokušati. Za sada se još ne radi ni o direktivi, ni savjetu, ali ako vidimo da ima prednosti, od rujna ćemo uvesti obvezu nošenja papuča svima.“

  • Djeca u papučama? Poduzetnija su.

Ravnateljica Titchener priznaje da puno očekuju u smislu ponašanja i akademskih rezultata svojih učenika i stoga su spremni prihvatiti bilo što ako tome pridonosi. „Naši učenici već postižu izvanredne rezultate na nacionalnoj razini iz različitih predmeta“, naglašava, “ali mi volimo držati oko na istraživanjima iz obrazovnog sektora i provoditi vlastita, kako bismo, ako je moguće, postigli dodatna poboljšanja.“ Ona prema njenim riječima svakako dolaze. „Djeca su otvorenija otkad nose papuče, jer su mirnija i komotnija. Djeluju mi opuštenijima, pozornijima i spremnijima razumjeti i sudjelovati.“

………………

NAPOMENA: 

  • Corriere della Sera – najstarije talijanske dnevne novine, prvi put objavljene 1876. godine, a 2015. u prosincu zabilježena je prosječna dnevna naklada od 410.242 primjerka.
  • Izvor: corriere.it