Savjeti stručnjaka
ORIGINALNE IDEJE JEDNE UČITELJICE ZA SMIRIVANJE RAZREDA
Egipatski mir
objavljeno: 10. ožujka 2017.

Ideja 1: Pljeskanje

Kad je u razredu nemir, počnem pljeskati u određenom ritmu. Djeca ispuštaju sve iz ruku i počinju pljeskati u istom ritmu. U jednom trenutku prestajem pljeskati, ali još držim ruke u zraku, samo što ne spajam više dlanove i buka odjednom prestaje. Djeca više ne plješću, nego oponašaju moju kretnju (drže ruke u zraku) – ne čuje se više ni muha i mir se vratio u razred.

Ideja 2: Tiha riba

Kod nas u razredu, u fazama rada u kojima nam je potreban mir, na ploči visi velika riba. Prethodno sam objasnila djeci da je riba vrlo tiha životinja i da ribe pod vodom komuniciraju vrlo tiho. Dok rade, djeca mogu jednostavno pokazati na ribu na ploči i tako podsjetiti jedan drugog na pravilo – za slučaj da je netko zaboravio. Osim toga, imam i malu ribu (ista kao velika, napravljena od kartona). Ako se učenik ne pridržava pravila o miru tokom rada, odem do njega i položim malu ribu na njegov stol kao podsjetnik. Na kraju rada osvrnemo se zajedno na atmosferu i ponašanje tijekom rada. Djeca koja imaju malu ribu na stolu, mogu prva iznijeti svoje viđenje nakon što su razmislili o svom ponašanju tijekom rada i postavili cilj za sljedeći rad.

Ideja 3: Nijemi Jule

U fazama nastave u kojima je važna koncentracija, a djeca su nemirna, rado uvedem igru „Nijemi Jule“. U toj igri postoje jednostavna pravila: djeca su nijema, ne smije se govoriti. Dopuštena je samo neverbalna komunikacija, djeca se smiju sporazumijevati mimikom i gestikulacijama. To je jednostavna igra s bacanjem kocke koju sam razvila zajedno s djecom. Savjetujem svakome da na svoj način uspostavi igru sa svojim razredom. Tako djeca imaju bolji odnos prema igri. Mi smo u svojoj igri jednostavno nacrtali okrugla polja (od starta do cilja). Neka polja su bijela, neka crvena, a neka zelena. Kocka se baca redom u krug. Kod bijelog polja se ne događa ništa, kod crvenog polja igrač mora preskočiti jedan krug, a kod zelenog polja smije ići jedno polje naprijed. Pravila se mogu prilagoditi. Mi igramo i s izbacivanjem (natrag na start). Djeca takve mirne faze igranja prihvaćaju jako dobro.

………………

NAPOMENA:

  •  Pelikan: portal sa savjetima za učitelje, roditelje i učenike s mnoštvom kreativnih ideja za nastavu samih učitelja.
  • Izvor: pelikan.com