Iz školskog svijeta
OD 11. DO 13. LISTOPADA 2017. GODINE U CRIKVENICI
11. savjetovanje za narodne knjižnice u RH – s međunarodnim sudjelovanjem
objavljeno: 17. ožujka 2017.

Suorganizatori su Hrvatsko knjižničarsko društvo i Gradska knjižnica Crikvenica, a partneri Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Ljubljani te Savez knjižničarskih društava Slovenije.

Tema je Savjetovanja MREŽA NARODNIH KNJIŽNICA – SURADNJA U RAZVOJU DIGITALNIH USLUGA I PREDSTAVLJANJU JAVNOSTI – nacionalna suradnja i povezivanje narodnih knjižnica u razvoju digitalnih usluga te razmjena iskustava sa susjednim zemljama pridonose vidljivosti knjižnica u digitalnome okruženju i predstavljanju javnosti.

Predložena tema uključuje pitanja digitalizacije građe, uspostavljanje digitalnih zbiraka i usluga vezanih uz digitalnu građu, postupanje s digitalnim medijima, izradbu virtualnih izložaba, nabavu i korištenje e-publikacija i e-knjiga, razvoj kulture e-čitanja, razvoj i povezivanje informacijskih sustava, suradnju na hrvatskim i međunarodnim portalima te dostupnost i promidžbu narodnih knjižnica na internetu preko dinamičnih mrežnih stranica koje daju podatke o knjižnici, knjižničnim sadržajima ili događanjima korisnicima knjižnice i stanovnicima područja na kojem djeluju.

Različiti e-sustavi i portali knjižnica predstavljaju suvremeni način predstavljanja mreže narodnih knjižnica, izvor su informacija o djelovanju i ponudi narodnih knjižnica za širu javnost (od korisnika, knjižničara, utemeljitelja do financijera).

Zahvaljujući njima, podatci koji se inače nalaze na različitim mjestima lako su dostupni stručnoj i općoj javnosti na jednome mjestu, promiču ideju okupljanja informacija na nacionalnoj razini, podupiru otvorenu razmjenu informacija, poštuju potrebe zajednice i sudjeluju u poboljšanju kulture, obrazovanja, znanosti i gospodarstva pojedine zemlje.

Osim navedenoga, Savjetovanje će obuhvatiti predstavljanje nacionalnih manifestacija i kampanja, kao i različite projekte vezane uz povlačenje i korištenje sredstava EU radi izgradnje i opremanja narodnih knjižnica, uspostavljanje novih usluga i poboljšanje postojećih usluga u digitalnome okruženju te razvoj e-knjižničarstva u Hrvatskoj.

Savjetovanje će se odvijati u sklopu šest podtema:

  • modeli povezivanja narodnih knjižnica u digitalnome okruženju
  • uloga mrežnih stranica u dostupnosti i promidžbi narodnih knjižnica u javnosti
  • suradnički projekti, sustavi i portali (hrvatski i međunarodni)
  • e-knjižničarstvo (e-publikacije, e-knjige, kultura e-čitanja)
  • nacionalne manifestacije i kampanje
  • korištenje sredstava EU u narodnim knjižnicama.

Zainteresirani za izlaganje na 11. savjetovanju za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj do 15. travnja 2017. godine trebaju poslati sažetke na e-adresu savjetovanje@nsk.hr.

…………

Izvor: nsk.hr