Jučer-danas-sutra
SAVJETI PROTIV 'DRES KOD STRESA'
Čini li odijelo učitelja?
objavljeno: 22. ožujka 2017.

Među učenicima, ali i na kolegiju, kriju se i strogi modni kritičari. Nije riječ samo o strahu da ne postanemo žrtva raznih dosjetki (manje ili više otvorenih). Stalno čitamo o tome da odjećom šaljemo neverbalne poruke. Odabirom odjeće, svjesno ili nesvjesno, komuniciramo određenu sliku o sebi. To je još švicarski pisac Gottfried KELLER potkraj 19. stoljeća prikazao u noveli Odjeća čini čovjeka.

Ali, čini li odijelo (dobrog) učitelja?

UČITELJEVO NOVO RUHO

Ako ste novi na radnom mjestu, dobro ćete razmisliti o tome hoćete li zaista obući prvo što vam se nađe pod rukom. Većina se u toj situaciji pokušava fokusirati na stil kolega i kolegica. Ali, ni to nažalost ne pomaže jer nešto takvo kao što je jedinstveni stil odijevanja sve je manje prisutno u učionicama. Uglavnom, sloboda odijevanja je svakako sreća, iako postoje slučajevi gdje bi čovjek o tome mogao i raspravljati.

Popularni savjeti poput „Ostanite vjerni svom stilu“ ili „Nosite samo ono u čemu se osjećate ugodno“ ne pomažu. Čovjek se osjeća ugodno u trenirci, a samo se po sebi razumije da ju neće obući za nastavu.

Teškoća za vas kao učitelja je izraziti pravu mjeru distance i pristupačnosti učenicima.

Potrebno je naći nešto što se razlikuje od najmodernije odjeće učenika (jer vas vaši novi kolege mogu zamijeniti za učenika), ali ne stvara nepremostivi tekstilni jaz.

Gore navedeni savjet trebao bi zapravo glasiti: „Ne nosite ništa u čemu se ne osjećate neugodno“. Jer, tko neprestano razmišlja o odjeći, tu i tamo namješta i popravlja i osjeća se nekako kostimirano, ne može na učenike ostaviti dojam suverenosti. Tada je bolje da samouvjereno nosi najmoderniju majicu.

ŠTO DOLAZI I ŠTO NE DOLAZI U OBZIR KOD ODIJEVANJA UČITELJA

Postoji nekoliko stvari za koje bi se moglo reći da ne dolaze u obzir:

  • odjeća koja otkriva trbuh
  • prozirne tkanine
  • hlače koje otkrivaju donje rublje (na što bi trebalo upozoriti i učenike)
  • poderana i neoprana odjeća.

Također odjeća potpuno izišla iz mode, ekstravagantna ili preležerna odjeća daje učenicima priliku koju većinom iskorištavaju da od vas naprave metu za razne uvrede. S druge strane, za školsku svakodnevicu je izgled bankara u odijelu pomalo pretjeran. Sako ili sportski sako na traperice je u redu. Bluza/košulja ili pulover na traperice, samtene hlače ili suknja čine zlatnu sredinu.

Najvažnije je da je uredno, ne previše slobodno ili ofucano. I pažnja: ako ste skloni brisati kredu odjećom, manje nosite crno!

U Švicarskoj strože gledaju na odijevanje. Tamo neke škole traže savjet modnih stilista i slijede propisani kodeks odijevanja koji propisuje sve od frizure do obuće. Čupave veste i jakne s kapuljačom tamo su na crnoj listi.

Kako god da se odjenete za školu, odjeća neće od vas učiniti boljeg ili lošijeg učitelja. Razmislite možete li se u tome što nosite ponašati suvereno i autentično, a da učenici pritom ne dovedu vaš autoritet u pitanje. S druge strane, pak, savršena odjeća ne može sakriti nedostatak motivacije i pedagoške nedostatke, ni od učenika ni kolega.

………………

Napomena:

  • Der Betzold Blog – blog za učitelje s aktualnim i vrijednim savjetima za školsku svakodnevicu.
  • Izvor: betzold.de