Jučer-danas-sutra
OŠ 'IVAN BENKOVIĆ' DUGO SELO
Naj-filantropska škola: djeca – pokretači dobrih promjena u zajednici
objavljeno: 22. ožujka 2017.

U tom projektu, u organizaciji Regionalne zaklade za lokalni razvoj Zamah, uz partnere Slagalicu – zakladu za razvoj lokalne zajednice iz Osijeka, te udrugu Blank iz Zagreba, sudjelovalo je 40 škola iz središnje i istočne Hrvatske.

Certifikat naj-filantropske škole preuzeli su učenici škole „Ivan Benković“ i koordinatorica inicijative socijalna pedagoginja Nena Franić te ravnatelj Branko Goleš.

„Osjećamo se ponosno što smo dali obol u širenju filantropske kulture na lokalnoj razini, a nagradi su pridonijeli i naši sugrađani koji su nam se pridružili na naš poziv“, rekao je ravnatelj Goleš. Projekt je sufinanciran iz EU programa IPA 2012 Fostering Innovative Forms of Philanthropy in Local Communities to Support Sustainability of Civil Society.

CILJ PROJEKTA je doprinos razvoju individualnog davanja te razvoju strateške filantropije u Hrvatskoj. Specifični ciljevi su razviti inovativne individualne modele davanja u Hrvatskoj u kojima su glavni akteri promjena djeca i mladi.
Više o filantropskim aktivnostima dugoselske škole
govorila je koordinatorica Nena Franić. Svaka škola sudjelovala je organizirajući radionice o filantropiji, samostalan izbor bile su akcije koje su provodili. „Benkovići“ su tako na lanjski Međunarodni dan volontera, 5. prosinca, osnovali svoj Filantropski klub „Klica sreće“, a u prvoj akciji „Boca sreće“ prikupljali su plastične boce. Novčana sredstva namijenili su za potrebe korisnika Dnevnog centra Stančić, školskim kolegama slabijeg imovinskog stanja te za školski fond. Kako je kazala Nena Franić, uključili su se svi učenici i učitelji. Održane su radionice te predavanje o filantropiji, počeli su tražiti donacije od tvrtki s kojima škola surađuje te su tako dobili poklon pakete kojima su darivali 17 obitelji potrebitih učenika škole. Filantropske aktivnosti počele su i prije, gotovo od osnutka škole. Redovito sudjeluju u humanitarnim akcijama poput UNICEF-ovih, surađuju s Caritasom, Crvenim križem, udrugama… U

 akciji „Mislimo jedni na druge“ skupljali su hranu za pučku kuhinju, slična je i akcija „Moja dva kruha“ u suradnji s udrugom Zdenac, posjećuju staračke domove, crtali su crteže za djecu na Onkološkom odjelu, škola je povezana kumstvom s jednim dječakom iz Afrike, u humanitarne svrhe idu sredstva od prodaje radova iz Školske zadruge Martinovac, hvalevrijedna je akcija „Đaci pomažu đacima“…Koordinatorica projekta posebno je istaknula ulogu učenika koji su, osim aktivno sudjelujući u prikupljanju, pokazali velike potencijale odradivši predavanja te izradivši prezentacije i film.
Priznanjem su oduševljeni svi. „Krenuli smo s pozitivnim namjerama, nagrada je samo poticaj za dalje i s akcijama se nastavlja. Budući da su mogli sudjelovati svi, ostvaren je glavni cilj – zajedništvo među učenicima. Također, oni sami prepoznali su svoju ulogu, a to je da mogu biti pokretači dobrih promjena u zajednici“, rekla je Nena Franić, najavljujući nove akcije učenika naj-filantropske škole. [ IZ DRUGIH IZVORA | dugoselo.hr ]