Zanimljivosti
OŠ ZMIJAVCI
U projektu Erasmus+ dočekuju goste iz Francuske, Španjolske i Švedske
objavljeno: 7. travnja 2017.

Cilj projekta je razvijanje komunikacije na stranom jeziku, matematičkih sposobnosti, ICT vještina, kreativnosti i poticanje suradnje među partnerima projekta te prihvaćanje različitih kultura.

Zadatci i aktivnosti, i na razini škola i na zajedničkim sastancima, koncipirani su tako da učenici povezuju umjetnost i matematiku, koriste ICT i engleski jezik, što utječe na razvijanje matematičkih sposobnosti, ICT vještina, kreativnosti i komunikacije na stranom jeziku. U projektu sudjeluju četiri škole iz četiri zemlje: Francuske, Španjolske, Švedske i Hrvatske – OŠ Zmijavci.

Prve EU mobilnosti učitelja i učenika OŠ Zmijavci počele su prošle godine. Transnacionalni sastanak, sastanak učitelja iz četiriju države u studenom 2016. u Epernayu, Francuska – bile su učiteljice Ivana Rako Vuksan i Alma Šuto.

Prvi sastanak učenika i učitelja u ožujku 2016. u Luraci, Španjolska. Bili: učenice Josipa Babić Šušnjar, Sunčica Dodig, Antonija Šabić, Katja Šuto i Lana Vuksan te učitelji Ivan Milardović I Nikola Vučemilović. Drugi sastanak učenika i učitelja u svibnju 2016. u Halmstadu, Švedska. Bili: učenici Jurica Ćapin, Dina Gudelj, Ivona Garac, Mia Garac, Iva Milas I Jure Vujević te učiteljice Ines Garac i Alma Šuto.

Treći sastanak učitelja i učenika u studenom lanjske godine u Halmstadu, Švedska. Bili: učenici Mario Biočić, Ivan Gudelj, Matej Kasalo, Dana Matković I Ivana Znaor te učiteljice Kristina Jakić, Dražena Livajić i Ivana Rako Vuksan.

Četvrti sastanak učenika i učitelja u ožujku 2017. u Epernayu, Francuska. Bili: učenici Antea Gudelj, Luka Šuto, Nikolina Šuto, Ana Todorić I Petra Tolić te učitelji Nikola Vučemilović i Matea Znaor.

PETI SASTANAK učenika i učitelja će se održati u OŠ Zmijavci od 24. do 28. travnja 2017. godine, kada će OŠ Zmijavci, općinu i Imotsku krajinu posjetiti 23 učenika i 9 učitelja iz Francuske, Španjolske i Švedske te ravnatelj švedske škole, u cilju razmjene životnih i obrazovnih iskustava te uvođenja inovativnih pristupa nastavi. Službeni jezik sastanka je engleski pa će se sve planirane aktivnosti održavati na engleskom jeziku.

Učenici će taj tjedan biti smješteni u obiteljima naših učenika, kako bi iskustveno učili o kulturi i običajima našeg kraja i države, a za učitelje su rezervirani različiti smještajni objekti: apartman, hotel i vila.

“Isplanirali smo i pripremili gostima bogat program aktivnosti. Projektni zadatak, priprema i snimanje filma, te još nekoliko radionica koje povezuju matematiku, umjetnost, engleski jezik i ICT radit će se u školi i oko nje, a predviđeno vrijeme trajanja je dva dana. Sve ostale aktivnosti u sklopu Erasmus+ tjedna povezane su s posjetom kulturnim, povijesnim i prirodnim znamenitostima našeg kraja. Neke od planiranih aktivnosti izvan škole su: obilazak arheoloških lokaliteta na Dikovači i Bublinu, uz stručno vodstvo učitelja povijesti Josipa Jonjića, sa zanimljivom radionicom za učenike „Potraga za blagom“, gdje će učenici gosti i domaćini tražiti „blago“ prema matematičkim uputama. Tu su i posjet Zavičajnom muzeju Imotskog, gdje su planirane dvije radionice za učenike, kojima je cilj povezivanje umjetnosti i matematike, ali i upoznavanje s kulturnim i povijesnim naslijeđem našeg kraja, uz stručno vodstvo kustosa Zavičajnog Muzeja Imotski Branimira Leke i učitelja iz OŠ Zmijavci, u suradnji s ravnateljicom Pučkog otvorenog učilišta Ankicom Jukić i kustosom Zavičajnog muzeja Imotski Branimirom Lekom. U planu su i obilazak Modrog i Crvenog jezera, Topane i grada Imotskog, kao i druge zanimljive aktivnosti”, kaže Alma Šuto, učiteljica savjetnica tehničke kulture i informatike u Osnovnoj školi Zmijavci. [ IZ DRUGIH MEDIJA | radioimotski.hr ]