Jučer-danas-sutra
10 POSLOVA ZA UČITELJE KOJI ĆE VAM POMOĆI...
Kako izići iz učionice, ali ne i iz edukacije
objavljeno: 20. travnja 2017.

Budući da edukacija utječe na živote, a ne proizvode, nazvati je „pomalo stresnom“ veliko je pojednostavnjivanje.

Mnogi od nas podlegli su pritiscima i odlučili ostaviti učionicu iza sebe radi svog mentalnog i fizičkog zdravlja.

Iako više ne poučavaju u tradicionalnom smislu, neki još žele ostati povezani s edukacijom. Slijedi 10 alternativnih poslova koji će vam pomoći da iziđete iz učionice, ali ne i iz profesije.

STRUČNJAK ZA EDUKACIJSKU POLITIKU

Ako razmišljate o tome da ostavite učionicu, vjerojatan razlog moglo bi biti to da se ne slažete s ustaljenom politikom. Postanite stručnjak za edukacijsku politiku i budite promjena koju tako željno iščekujete. Stručnjak za edukacijsku politiku je osoba koja ima izravno administrativno iskustvo i želju da oživi i prilagodi politike u edukacijskim institucijama.

KREATOR KURIKULUMA

Želite poboljšati kvalitetu onoga što učenici uče? Zainteresirani ste za suradnju s učiteljima? Rad na kurikulumu je odličan način da izravno utječete na ono što se događa u učionici, a da niste u njoj! To je također jedan od najbolje plaćenih poslova u edukaciji.

ŠKOLSKI KNJIŽNIČAR

Okruženi ste knjigama i učenicima bez ikakvih pritisaka i stresa. To je nesumnjivo najbolji posao na svijetu.

SAVJETNIK ZA OBRAZOVANJE

Postoji nekoliko raznih načina na koje savjetnik za obrazovanje pomaže školama, a najčešći od njih je održavanje onoga što funkcionira (kurikuluma, resursa, budžeta) i zamjenjivanje onoga što ne funkcionira.

ONLINE EDUKATOR

U ovom poslu pritisak je i dalje prisutan, ali mnogima od nas postati online edukator bila je odluka koja nam je promijenila život. Plaća je, naravno, manja, ali i stres također!

DIREKTOR ZAJEDNICE

Razmislite o svojim lokalnim centrima za mlade i sportskim centrima. Učitelj je savršena osoba za organiziranje i pokretanje edukacijskih i sportskih programa i događaja. To je oblik edukacije pomiješan s prstohvatom sporta.

ŠKOLSKI SAVJETNIK

Daleki rođak knjižničara, školski savjetnik je u jedinstvenoj poziciji da pomogne učenicima i poboljša školu. Radeći unutar školskog djelokruga, školski savjetnici su osobni savjetnici učenika, odgovorni za organiziranje programa za pomoć masama.

DIREKTOR TEHNOLOGIJE

Upozorenje – ako ne želite pratiti tehnološke trendove koji se neprestano mijenjaju, ili ste ljuti na svoj laptop kad se ne želi spojiti na školsku mrežu, tad ovaj posao nije za vas.

OBRAZOVNI KUSTOS ZA JAVNOST

Mislim da je ovo samo kitnjast način da se opiše osobu koja upravlja i primjenjuje edukacijske događaje i programe na mjestima poput muzeja i zooloških vrtova. To je poput poučavanja, ali s puno manjim ulozima i razinama stresa. Ako vam ni jedno od spomenutog ne zvuči privlačno, možda je sljedeća i finalna opcija upravo ono što je potrebno da vas makne iz učionice, ali da i dalje ostanete povezani sa svijetom edukacije. Iako, moram vas upozoriti, ulozi su vrlo visoki, a plaća je nikakva.

RODITELJ

Potencijal da doista zeznete je deset puta veći na ovoj poziciji. Zahtjeve ovog posla je gotovo nemoguće ispuniti, stoga je održavanje koraka s promjenama i politikom obavezno. Plaća ne postoji, a ako mislite da vam je bilo loše u učionici, pričekajte malo… Ipak, ovaj je posao, baš poput poučavanja, jedan od najisplativijih na planetu. Dugotrajan doprinos većem dobru i puno srce na kraju iscrpljujućeg dana dovoljni su da nam daju snage da nastavimo.

………………….

NAPOMENA:

  • We Are Teachers je online zajednica edukatora čija je misija inspirirati učitelje i pomoći im dijeljenjem praktičnih razrednih ideja, savjeta i učiteljskog humora.
  • Izvor: weareteachers.com