Jučer-danas-sutra
PRIMJER DOBRE PRAKSE > MEĐUNARODNI PROJEKT
Čitanje ne poznaje granice / Branje ne pozna meja
objavljeno: 24. travnja 2017.

Knjižničari žele učenicima približili ljepotu pisane riječi i poboljšati njihove čitalačke kompetencije i zbog toga provode razne projekte radi promocije i poticanja čitanja. Jedan od takvih međunarodnih projekata školskih knjižnica započeo je 2013. godine pod nazivom Čitanje ne poznaje granice / Branje ne pozna meja. Ideja o suradnji osnovnoškolskih knjižnica Republike Slovenije i Republike Hrvatske nastala je na državnom stručnom skupu za školske knjižničare – 25. Proljetnoj školi školskih knjižničara. Glavne koordinatorice projekta su knjižničarke Mirjana Čubaković iz OŠ Budaševo-Topolovac-Gušće i Mirjam KlavžDolinar iz OŠ bratov Polančičev Maribor, koje koordiniraju i povezuju škole širom Slovenije i Hrvatske.

Danas su u projektu 64 škole, a ciljevi su promicanje svih vrsta pismenosti, promicanje i poticanje čitanja naglas, promocija školske knjižnice, promocija dječje književnosti, jezika, povijesti i kulture, uporaba novih medija u interpretaciji književnog djela, bogaćenje jezika i razvoj kritičkog mišljenja, istraživačko učenje, kreativno i suradničko korištenje Informacijsko-komunikacijske tehnologije, unaprjeđivanje vještina i sposobnosti javnog nastupa te promocija europskog identiteta.

Čitaju se prevedena književna djela autora susjedne zemlje naglas u knjižnici, u skladu s Odlukom Europske organizacije za promicanje čitanja EU READ, čime se postiže razvoj čitalačkih navika i vještina.

U taj vrijedan projekt OŠ Grgura Karlovčana Đurđevac uključila se školske 2015./16. godine. Naša škola partner je OŠ Vrhovci Ljubljana. Ove 2016./2017. školske godine učenici 5.b OŠ Grgura Karlovčana Đurđevac u dogovoru s knjižničarkom Natašom Švaco odlučili su čitati knjigu slovenske autorice Dese MUCK Totalno ozbiljno savršeni – bonton za tinejdžere. Učenice petog razreda OŠ Vrhovci Ljubljana s njihovom knjižničarkom Bernardom Frass čitali su knjigu hrvatske književnice Sunčane ŠKRINJARIĆ Veter na počitnicah.

Učenici OŠ Grgura Karlovčana Đurđevac sastajali su se u knjižnici, čitali knjigu, raspravljali o bontonu i ponašanju u društvu, proučavali znamenitosti grada Ljubljane, pripremali prezentacije o Đurđevcu, našoj školi, upoznavanju novog učenika u razredu, predstavljanju svih članova razreda. Pripremali su igrokaz iz odlomka u knjizi koju su čitali pod nazivom Cvijeće za tetu Silvu.

Obrada književnog djela slovenske spisateljice na takav način pobudila je u djeci zanimanje za nova samostalna istraživanja u okviru programa građanskog odgoja i obrazovanja te knjižnično-informacijskog programa. Učenici su u knjižnici pretraživali o narodnim običajima i kulturnim znamenitostima Republike Slovenije i Republike Hrvatske koristeći referentnu zbirku fonda knjižnice i podatke na internetu.

Završni susret organiziran je u našoj školskoj knjižnici. U organizaciji programa sudjelovali su učenici 5.b, koordinatorica projekta knjižničarka Nataša Švaco, učiteljica Informatike Davorka Hrženjak te razrednik i učitelj tjelesne i zdravstvene kulture Danijel Domišljanović, budući ravnatelj škole.

Učenici su u međukulturnoj dimenziji na zajedničkom završnom susretu, uz kreativno predstavljanje knjiga koje su čitali, predstavili razred, knjižnicu, školu, Đurđevac i širu zajednicu našim gošćama iz OŠ Vrhovci Ljubljana, a onda su gošće predstavile svoju školu, Ljubljanu, Sloveniju, grupu i svoj uradak.

Bio je to prekrasno proveden dan pun doživljaja, a komentari naših učenika kao: Hvala vam, knjižničarko, što ste nam omogućili i organizirali ovo prekrasno druženje najveće je priznanje odgojno-obrazovnom djelatniku.

 …………………………..

Nataša ŠVACO, dipl. knjižničarka