Iz školskog svijeta
ŠKOLA ZA PRIMIJENJENU UMJETNOST I DIZAJN OSIJEK
Učenici pokušali odgonetnuti tajnu Kniferova meandra
objavljeno: 28. travnja 2017.

Radionicu su zajedno osmislili i proveli Umjetnička akademija u Osijeku i Muzej likovnih umjetnosti, pod vodstvom Lane Skender i muzejske pedagoginje Kristine Delalić Vetengl.

“Od slike prema antislici” jedan je od nekoliko zanimljivih segmenata kojima su se srednjoškolci jučer pozabavili. Usmenom su analizom Kniferovih ranih radova istražili glavne karakteristike njegova rada, a to su sklonost korištenju pravilnih linija, horizontala, vertikala i dijagonala te geometrijsko pojednostavnjenje motiva. Nakon toga podijelili su se u skupine i različitim aktivnostima uz igru osvijestili temeljne postavke autorova kreativnog procesa i koncepcije.

Knifer je svakodnevno zapisivao razmišljanja o radu, vremenu, osjećajima, duhovnim stanjima i crtao autoportrete. U svojim dnevnicima naglašava vizualni aspekt, ponavlja određene riječi s namjerom da uspostavi monotoniju i apsurd kao nedokučivi oblik slobode – istaknula je Lana Skender.

Zaigrali su polaznici radionice i društvenu igru. Po ploči u obliku meandra kretali su se bacanjem kuglice.

Pobjednik je morao imati sreće, ali i znati odgovore na pitanja – ističe Kristina Delalić Vetengl.

Na kraju su učenici dobili dizajnirani letak s citatima Julija Knifera kojima objašnjava ključne pojmove: ritam, proces, redukcija, antislika, apsurd, monotonija, ponavljanje… [ IZ DRUGIH MEDIJA | glas-slavonije.hr ]