Jučer-danas-sutra
PREDŠKOLSKO OBRAZOVANJE
Grad Vis rekorder – za vrtiće u mandatu izdvojili trećinu proračuna
objavljeno: 28. travnja 2017.

Razvijena i roditeljima dostupna mreža jaslica i vrtića, tvrde stručnjaci, jedan je od osnovnih preduvjeta za promjenu negativne demografske slike u Hrvatskoj. Uzalud 1000 eura za novorođenče i delimitirana porodiljna naknada ako roditelji nemaju gdje zbrinuti dijete dok su na poslu.

Nakon što smo nedavno analizirali podatke za 2015. godinu, u kojoj je za vrtiće najviše izdvojio grad Kaštela (28,19 posto proračuna), ovaj put napravili smo cjelokupnu analizu izdvajanja za predškolsko obrazovanje u mandatu aktualne vlasti, da bismo istražili tko je u kontinuitetu izdvajao najviše za vrtiće. Kao i uvijek, analizirali smo podatke Ministarstva financija o izvršenju lokalnih proračuna u razdoblju od 2013 do 2015., jer podaci za 2016. još nisu objavljeni. Uzeli smo prosjek izdvajanja za vrtiće u tri godine i gledali udio u proračunu, koji je isto prosjek posljednje tri godine.

Prema tim podacima, u top deset gradova s najvećim izdvajanjem za predškolsko obrazovanje najviše je srednjih gradova, samo je jedan veliki i dva su mala, i to u uglavnom iz Splitsko-dalmatinske i Zagrebačke županije.

Titula prvaka po brizi za najmlađe pripada Gradu Visu, koji je u tri analizirane godine za vrtiće izdvojio 30,12 posto proračuna. U 2013. i 2014. godini Vis je za predškolsko obrazovanje izdvajao po 6,9 milijuna kuna, a u 2015. godini 885.149 kuna, pa je prosječno izdvajanje Visa za vrtiće u ove tri godine 4,9 milijuna kuna.

Gradonačelnik Visa Ivo Radica objašnjava da je Vis 2013. započeo projekt rekonstrukcije Dječjeg vrtića Vis, koji je u vlasništvu Grada, a koji do tada nije imao jaslice.

“Cilj nam je bio pružiti najkvalitetniju uslugu za djecu, u projekt je uloženo 13.068.556,25 kuna, a vrtić je vrata otvorio 22. siječnja 2015. Projekt smo prijavili na natječaj, a Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije odobrilo nam je sufinanciranje u iznosu od 8.750.000 kuna. Trenutačno je u vrtiću 72 djece, od toga 20 jasličke dobi. Broj djece se iz godine u godinu povećava i to je jedan od najvidljivijih učinaka tog ulaganja”, ističe Radica i dodaje kako su od otvaranja zaposlene četiri nove djelatnice, a Grad za plaće u vrtiću izdvaja 800.000 kuna.

Osim izdvajanja za vrtić, Radica navodi ostale mjere pronatalitetne politike koju provodi gradska uprava. Tu su naknade za novorođenčad, i to 5000 kuna za prvo, 10.000 kuna za drugo, 20.000 kuna za treće i po 10.000 kuna više za svako iduće dijete u obitelji. Osim toga, Vis je uveo i stalnu mjesečnu pomoć od 1200 kuna za svako treće, četvrto i iduće dijete u obitelji. Pomoć se isplaćuje do djetetovog desetog rođendana, a Grad snosi i troškove vrtića za tu djecu. Radica je zadovoljan učincima tih mjera na viški natalitet – ističe da trenutačno isplaćuju dvije stalne pomoći, a u prva četiri mjeseca ove godine isplaćene već četiri jednokratne naknade za treće dijete u obitelji. [ IZ DRUGIH IZVORA | gradonacelnik.hr ]