Savjeti stručnjaka
VEZA OBRAZOVANJA, NADE I MORALA
Očuvati nadu kad školski moral opada
objavljeno: 4. svibnja 2017.

Svjesno se usmjerite na pozitivno. Vježbajte svakodnevno. Morate se trenirati kako biste vidjeli dobro, to ne dolazi spontano svima. Ali, ono čemu poklanjate svoju pozornost je ono čega dobivate sve više.

Vježbajte fokusiranje na stvari koje možete kontrolirati. Tražite načine u kojima imate autoritet i utjecaj i vježbajte ih.

Ocjenjujte svoje misli na temelju toga jesu li vam od pomoći i otpustite ih ako nisu. Dakle, kad vas obuzme negativno, možete birati hoćete li se uhvatiti za te negativne misli ili ćete okrenuti svoju mentalnu energiju k nečemu drugome. Ponekad je to prilično jednostavno, a katkad vrlo teško, pogotovo kad je negativnost opravdana. Ali, morate ograničiti sebi vrijeme koje provodite u negativnim mislima i namjerno ih zamijeniti nečim pozitivnim i usmjerenim na akciju.

Ova zima se činila kao sezona žrtvovanja, a vi baš niste bili spremni? Škola se suočava s mnogim izazovima i postavlja ih vama?

Život se ponekad okomi na nas i dovoljan je jedan telefonski poziv s lošim vijestima da skrene cijeli naš život s tračnica tjednima, mjesecima, godinama. Potreban je tada prijelaz na stanje uma u kojem prihvaćate stvarnost, u kojem se mirite s činjenicom da je to trenutačno vaš život.

Obično pokazujemo više plemenitosti drugim ljudima nego sebi samima. Obratite pozornost na svoj unutarnji dijalog. Budite ljubazni i nježni.

Podsjetite se da trenutačno stanje ne traje zauvijek. Ponekad upadnemo u pesimističan način razmišljanja, dugotrajno stanje negativnog razmišljanja pa svoje stanje vidimo kao teško i ne vidimo izlaz. Ali, istina je zapravo da se život može promijeniti u bilo kojem trenutku, na bolje ili gore.

Kako očuvati nadu? Kako ostati optimističan zbog sebe i svojih učenika?

Pokatkad je potrebno samo biti uz djecu i saslušati ih. U mnogim slučajevima učitelji i ne mogu reći puno. Ali, mogu slušati. Možete se pobrinuti da se ne osjećaju usamljenima i nevidljivima. Možete pojačati njihov glas ili ih naučiti kako da se čuju i izvan zidova učionice.

Budite primjer otpornosti. Pokažite kako se oporaviti od zastoja. Naglasite kad primijetite da to čine ispravno, pobrinite se da znaju kako posjeduju potrebne vještine. Vi jačate te koncepte samim načinom ponašanja prema svojim učenicima i kulturi koju gradite u svojoj učionici.

………………

NAPOMENA: