Zanimljivosti
SAMOBOR
Mali Samoborci učili programiranju odrasle sportaše!
objavljeno: 22. svibnja 2017.

Code clubovi otvaraju se po gradovima diljem Hrvatske, ali i svijeta, radi organiziranja besplatnih tečajeva programiranja za djecu od 9 do 11 godina. Osnovni je cilj približiti djeci već tako rane dobi osnove programiranja i programskog razmišljanja.

Pučko otvoreno učilište Samobor se među prvima uključilo u projekt Code club u sklopu kojeg 20-ak djece cijelu školsku godinu besplatno pohađaju tečaj programiranja u Scratchu, HTML-u i Pythonu. Vrlo su aktivna i izuzetno zadovoljna, a imamo izvrsne reakcije roditelja te već sada listu čekanja za nove grupe, rekla je Jelena Vojvoda, ravnateljica POU Samobor.

Na predstavljanju Code cluba Hrvatska u Zagrebu okupili su se mnogobrojni predstavnici IT industrije i jasno izrazili problem nedostatka IT kadra, koji je već sad prisutan u Hrvatskoj, te već svima poznati nedostatni postojeći kurikulum za programiranje u redovnom obrazovnom sustavu.

Iskustva drugih Code clubova u Hrvatskoj pokazuju da se kao edukatori u Code clubovima uključuju ne samo nastavnici informatike i IT profesionalci, nego i roditelji, studenti pa čak i srednjoškolci koji žele pomoći i volonterski se uključiti u poučavanje djece programiranju.

Bilo je izvrsno vidjeti naše male programere kako uče odrasle sportaše programiranju u Scratchu, zabavno i opušteno, upravo onako kako se to i radi u našem Code clubu. Nadam se da će nam se uskoro pridružiti još neki volonteri koji bi pomogli u poučavanju programiranja djece i tijekom ljeta, jer je zanimanje među djecom doista veliko, a s otvaranjem Centra za mlade dobili smo dodatni kompjutorski kabinet i još više prostora za takve edukacije“, dodala je Jelena Vojvoda. [ IZ DRUGIH IZVORA | samobor.hr ]