Iz školskog svijeta
PULA
Otvorena izložba Povijest školstva u Istri
objavljeno: 22. svibnja 2017.

…Povijesnim i pomorskim muzejom Istre, Sveučilišnom knjižnicom i Filozofskim fakultetom u Puli, pulskom Gimnazijom, Ekonomskom školom, Osnovnom školom Centar iz Pule, Školom za odgoj i obrazovanje, Osnovnom školom Petra Studenca iz Kanfanara te uz financijsku potporu Grada Pule, Istarske županije, grupacije ALDE, ureda zastupnika u europskom parlamentu Ivana Jakovčića i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci pozdravila je okupljene u ime gradonačelnika i u svoje osobno ime. “Grad Pula je od samog početka prihvatio biti važan dio ove lijepe i kreativne priče u koju su uključeni i učenici koji tako stječu iskustva u istraživanju i izlaganju”, kazala je Elena Puh Belci.

Ravnatelj Arheološkog muzeja Istre u Puli Darko Komšo kazao je kako mu je zadovoljstvo što ima priliku svima čestitati Međunarodni dan muzeja. “Izložba pred nama je i pedagoška i edukativna te nam služi da se podsjetimo na neke sad već davne stvari koje su nekad bile svakodnevica u školama. Danas školstvo uzimamo često zdravo za gotovo, no ne smijemo zaboraviti da je ono zapravo povlastica i da nekad nije bilo dostupno svima”, rekao je Komšo.

Na otvorenju izložbe bili su pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Pule Elvira Krizmanić-Marjanović i autor izložbe Filip Zoričić, profesor povijesti, hrvatskog jezika i književnosti u Gimnaziji Pula. U sklopu izložbe prikazane su tri učionice, postavljene kao u doba Austro-Ugarske, Kraljevine Italije i SFR Jugoslavije, s izlošcima školskog pribora, dokumenata, bilježnica, namještaja i opreme kojom je autor pokušao obuhvatiti povijest školstva u posljednjih nekoliko stoljeća. Izložba se može pogledati do 2. srpnja, svaki dan od 9 do 21 sat. Ulaz je slobodan. [ IZ DRUGIH IZVORA | pula.hr  ]