Iz školskog svijeta
GOSPIĆ
Budućnost ličkog slikarstva su mladi talenti
objavljeno: 29. svibnja 2017.

Profesor Saša ŽIVKOVIĆ otkriva da je inicijativa ili bolje rečeno ideja za ovu manifestaciju nastala prije godinu dana, a sve da bi se napravilo događanje posvećeno dječjem stvaralaštvu. “U svijetu odraslih zaboravlja se otkud stvaralaštvo i impuls ozbiljnog umjetnika kreću. Bitno je da,  osim što djecu obrazujemo i usmjeravamo ih na sport,  usmjeravamo i na umjetnost. To je ono što obogaćuje, a dječje stvaralaštvo puno govori o iskrenosti“, kaže između ostaloga prof. Živković. Malo ličko likovno anale, otkrivaju organizatori, nisu još prepoznali nastavnici, pogotovo iz nižih razreda, iako u toj dobi nastaje puno lijepih i kvalitetnih radova. Tema natječaja za ovo prvo anale bila je “Moja Lika“, a pristigli radovi podijeljeni su na niže i više razrede. Radovi su obuhvatili prirodu i baštinu, a predstavljaju ustvari dječju viziju pretvorenu  u djelo na papiru. Mali lički likovni anale svojevrsni je nastavak velike i odrasle manifestacije Likanala koje traje dulje od pola stoljeća. Ovo malo anale moglo bi pokrenuti i neke konkretnije stvari koje su postojale i prije, primjerice dječje likovne kolonije ili natjecanja iz likovnog. Stručni žiri morao je izabrati pobjednike, no, kako reče prof. Živković, svi pristigli radovi ustvari mogu biti i pobjednički.

Predsjednik Likovne udruge Lika Nikica Jelić kaže da je izložba samo poticaj za razvoj njihovog talenta te potvrda da njihov rad i trud vrijede. Inače, na natječaj su pristigla 52 rada iz 7 osnovnih škola, najbolje su izabrali Saša Živković, Anton Orzes i Nikica Jelić.

U kategoriji od 1. do 4.razreda 

3. mjesto osvojila je Ana DASOVIĆ, učenica 3. razreda iz Perušića,

2. mjesto osvojio je Mario DUJIĆ, također učenik trećeg razreda iz Osnovne škole dr. Ante Starčević Pazarište-Klanac.

Najbolji rad također je došao iz Perušića, djelo je Gabrijele OREŠKOVIĆ, učenice drugog razreda tamošnje škole. 

Kod starije dobi, od 5. do 8. razreda 

3. mjesto osvojio je osmaš Luka POLJAK iz Plitvičkih Jezera.

2. mjesto zaslužila je za svoj rad  Ana STARČEVIĆ, osmašica iz gospićke Osnovne škole dr. Jure Turića.

Najbolji rad u toj dobi djelo je Petre STARČEVIĆ, također osmašice iz Gospića. 

Dodijeljeno je i niz drugih priznanja i plaketa, što će, nadamo se, dodatno utjecati na što bolji i vrjedniji rad malih likovnjaka. [ IZ DRUGIH MEDIJA | lika-express.hr ]