Školstvo u medijima
NASTAVNICI JEZIKA, OBRATITE POZORNOST
Mudre riječi za inspiraciju učitelja
objavljeno: 30. svibnja 2017.

1) Poučavanje nije ništa drugo nego asistiranje otkriću.Mark Van DOREN

Poučavanje je otključavanje potencijala učenika i učitelji često prilagođavaju svoje metode upravo tome.

2) Cijela svrha poučavanja je pretvaranje ogledala u prozor. – Sydney J. HARRIS

Kad učitelj otvori učenika prema učenju, to može biti vrlo uzbudljivo i nepredvidivo. Učitelj otvara prozor, a pogled ovisi o učeniku, ali upravo je to uloga učitelja – pokazati svjetove izvan učionice i osvijestiti učenicima da njihov život može biti unaprijeđen i obogaćen onime što će naučiti. Učitelji mogu ugraditi želju za daljnjim obrazovanjem kao sredstvom za ostvarenje ambicija.

3) Ako možete svaki dan stajati pred grupom nemirnih učenika bez posljedica, onda možete sve!Kirsty MURRAY

Kirsty je poučavala engleski u jednoj francuskoj osnovnoj školi. Učenici su bili različitih sposobnosti, a razredi su se razlikovali po veličini. Bilo je razreda od 10 do razreda sa 35 učenika. Shvatila je da je ključ uspjeha samopouzdanje i lekcije prilagođene određenoj dobnoj skupini.

„Jedna od najvećih lekcija koju sam naučila je samouvjerenost. Ako možete svaki dan stajati pred grupom nemirnih učenika, i to bez posljedica, onda možete sve!“

4) Visoka je umjetnost kad nastavnik umije probuditi radost u kreativnom izražavanju i učenjuAlbert EINSTEIN

Nije li bolje učiti dok se zabavljaš? Metode poučavanja stalno se mijenjaju i učitelji bi trebali primjenjivati različite lekcije, od korištenja svakodnevnih predmeta za učenje jezika do igranja uloga, grupnog rada i društvenih mreža. Ponekad je učenje lakše uz proživljavanje i doživljavanje teme umjesto pukog čitanja teksta iz udžbenika.

5) Devet desetina učenja je ohrabrenje.Anatole FRANCE

Ako učenik ne vidi svrhu učenja, neće dosegnuti svoj pun potencijal. Postoji mnogo načina da ohrabrite učenike:

  • Pokažite im poštovanje tako što ćete ih pitati za mišljenje, a potom saslušati i uključiti se u raspravu. Mogao bi vas iznenaditi rječnik koji koriste kako bi ilustrirali svoje viđenje nečega što im budi strast.
  • Naglasite njihov uspjeh, pa i ako je napredak skroman. Svi uče na različite načine i različitom brzinom, ali je ohrabrenje nužno svima.
  • Budite kreativni i poučavajte zanimljivo i pristupačno. Ako predajete engleski, a učenik želi negdje otputovati, raspravljajte o tome koje bi zemlje mogao posjetiti.
  • Pitajte za povratnu informaciju, da biste saznali što je to na što bi se oni voljeli fokusirati.

6) Očekujte neočekivano. Ako vam postave pitanje na koje ne možete odgovoriti samouvjereno, ne paničarite, nego obavijestite učenike da ćete provjeriti kako biste im pružili detaljan odgovor na idućem satu.Tim MARSH

Tim predaje engleski u Majorci od 1985. Imao je više od 3500 učenika u dobi od 6 do 65. Njegov prvi savjet učiteljima je da očekuju neočekivano. Unatoč svim pripremama, uvijek se može dogoditi nešto neočekivano. Lekciju možemo pripremiti savršeno, ali za aspekte i metode poučavanja ne možemo nikad biti sto posto sigurni. Osim toga, ne postoji učitelj koji zna sve. Vrlo je važno da ne paničarite, da budete samouvjereni i pošteni prema učenicima. Ako ostanete pribrani, oni će znati cijeniti vašu iskrenost.

7) Učeći, vi poučavate – poučavajući, vi učite.Phil COLLINS

Da biste mogli poučavati, morate najprije razjasniti svoje razumijevanje. Međutim, i učitelji uvijek uče od svojih učenika i metoda poučavanja. Sve to čini učitelja iskusnijim, a time i boljim. Iskustvo učionice je učitelju jednako vrijedno i, kakva god iskustva stekli, to može biti samo pozitivno. Na primjer, Nicola Quiggin predaje engleski u Brnu, drugom najvećem gradu u Češkoj. Ona je naučila dati učenicima vrijeme za razmišljanje. „Tišina u učionici ne bi se trebala smatrati lošom. Kad ih bombardirate hrpom informacija, potrebno im je i vrijeme da se kotačići u njihovoj glavi pokrenu.“

………………

NAPOMENA:

  • English.com – blog više autora posvećen učiteljima engleskog jezika.
  • Izvor: english.com

https://www.english.com/blog/inspirational-quotes-can-inspire-english-teachers