Iz školskog svijeta
OŠ JOSIPA ZORIĆA, DUGO SELO
Dugoselska baština kao inspiracija prve likovne učeničke kolonije
objavljeno: 30. svibnja 2017.

…OŠ Stjepana Radića iz Božjakovine, OŠ „Ivan Benković“ i učenici škole domaćina zaključen je njihov dvogodišnji projekt. Sve njih na samom početku pozdravila je ravnateljica OŠ Josipa Zorića Mara Mamuza, zaželjevši im dobrodošlicu, posebice ravnatelju OŠ Stjepana Radića iz Božjakovine Juri Miškoviću, koji je također bio na otvorenju. Voditeljica projekta, ujedno i voditeljica Povijesno-zavičajne grupe OŠ Josipa Zorića profesorica Zdenka Knežić istaknula je da je organizacijom prve likovne kolonije, i to učenika svih osnovnih škola, iako ne i s područja općine Rugvica, koji su opravdano izostali, zaključen dvogodišnji rad na projektu „Dugoselska baština“, no stvoreni su uvjeti da se projekt nastavi na nekim drugim razinama.
„Ovaj projekt utemeljen je na razvijanju svijesti o očuvanju baštine dugoselskog kraja koja traje već godinama, desetljećima u našoj školi, no projektom smo si zadali specifične aktivnosti koje smo planirali realizirati tijekom protekle dvije godine, što smo i učinili“, naglasila je Zdenka Knežić. „Prije svega, to je adekvatno prezentiranje predmeta iz školske zavičajne zbirke u našem Muzejskom-etnografskom ormaru, zatim je uslijedilo oživljavanje dugoselskog običaja Fašnika, u čijoj je organizaciji sudjelovala cijela škola, zatim je organizirana Zorićeva kuhinja – uz školske kuharice, sudjelovale su i dvije naše sugrađanke, Dragica Pjevac i Dragica Sever, koje su u sklopu radionice, zajedno s učenicima, demonstrirale neke od autohtonih lokalnih recepata. Zatim je proveden potprojekt „Dugoselski zdenci“, istraživački rad učenica i njihove voditeljice koje su nastojale evidentirati vlasnike zdenaca na području pojedinih gradskih naselja, a sve s ciljem otkrivanja identiteta grada te pronalaženja načina za revitalizaciju dugoselskih bunara, i zaključno ova likovna kolonija“, podsjetila je profesorica Knežić, dodajući kako se sa svim učenicima Škole radilo na poticanju njihove kreativnosti u području očuvanja dugoselske baštine, i to literarnim i likovnim izražavanjem.
Profesorica likovne kulture OŠ Josipa Zorića Barbara Biđin govorila je više o likovnoj koloniji u kojoj su sudjelovali učenici od petog od osmog razreda. Zadane predmete iz Školske zavičajne zbirke crtali su u tehnici suhih pastela, ugljena, tuša i pera. „Ideja je da se likovna kolonija održi i sljedećih godina, u koju bismo rado uključili učenike svih škola, ali i članove Likovne udruge Dugo Selo, čiji je predsjednik Ivo Ostojić bio pozvan na ovu koloniju te u njoj aktivno sudjelovao“, dodala je na kraju Biđin. Radovi nastali na koloniji trenutačno se mogu razgledati u holu škole, a kasnije bi se izložba preselila i u izložbene prostore Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo. [ IZ DRUGIH IZVORA | dugoselo.hr ]