Iz školskog svijeta
KUHAMO FROOOM! NA LJETNIM PRAZNICIMA
Otvorene prijave za proljetne (kuharsko-filmske) radionice
objavljeno: 2. lipnja 2017.

… koji Bacači sjenki organiziraju u Hrvatskoj od 2012. godine, a svojim polaznicima u trajno naslijeđe ostavlja veliko znanje, bonton i opću kulturu, kritičko razmišljanje te pojam o pametnom organiziranju svog i tuđeg slobodnog vremena.

……………………………

ŠTO? Frooom, inovativni program filmskog i medijskog opismenjavanja

ŠTO JOŠ? Početna, napredna i majstorska razina opismenjavanja

GDJE? OŠ ‘dr. Ivan Merz’, Račkoga 4, Zagreb

  • KADA? Za vrijeme ljetnih praznika, od 19. lipnja do 14. srpnja
  • ZA KOGA? Za djecu i mlade od 8 do 16 godina (za početnu primamo do 14 godina!)

OTVORENJE? Da naravno, u kinu Europa, 18. lipnja od 16 h (filmovi, radionice, kvizovi i koncerti)

……………………………

  •  ZAŠTO POSLATI DJECU NA FROOOM!?

Zato da budemo sigurni kako na Frooomu naša djeca pametno, no ne štreberski, u radu, no ne dosadno – dakle stvaralački i inovativno provode slobodno vrijeme. I da znamo da uz Frooom upoznaju sav taj svijet medija oko sebe iz jednog novog kuta promatranja te proaktivno i smisleno koriste njegove mogućnosti, bez upadanja u zamke gubitka vremena i nepotrebnog virtualnog sadržaja.

  •  KAKO JE TO MOGUĆE?

Integralnim pristupom neformalnom obrazovanju koji uključuje različite vidove suvremene umjetnosti i drugih društvenih znanja – od filmske tehnike, dramaturgije filma i pisanja scenarija, preko glume/performansa i prostornih forenzika do sistemskih konstelacija, brake dancea, parcura, animacije i VJ-inga – voditelji Frooom!-a svojom neposrednom svestranošću i iskustvom s djecom prolaze team building i spajaju dječji i odrasli svijet uz pametnu igru, kreativnost, gledanje filmova i topli obrok.

  •  ZAŠTO POSTATI FROOOMOVAC?

Zato da, dragi budući frooomovče/frooomovko, otkriješ ono što si već znao na posve drugačiji način! Nakon Frooom!-a ćeš ekipi u razredu moći reći da si s nama:

  • naučio što inače ne vidiš gledajući film
  • uspio nestati iz kadra, a da to nisi ni primijetio
  • stvorio oluju i prizvao sunce u istom danu
  • sto i jedan put snimao istu scenu
  • pokušao snimiti film… i onda još jedan i još jedan
  • putem računalnog softvera napravio niz manje ili više ludih apstraktnih oblika i projicirao ih na prethodno napravljenu skulpturu od stiropora…. I, naravno – ludo se zabavio!

U Zagrebu te čekamo u centru grada, najprije u kinu Europa, 18. lipnja, kada uz prigodan glazbeno-scenski i filmski program otvaramo svoju školu, a zatim već od sutradan, 19. lipnja, u Osnovnoj školi ‘dr. Ivan Merz’, svaki dan od 9 do 15 sati.

Naše najnovije frooomovce kroz kadrove, planove, perspektive, zoetrope, TV programe i eksperimente sa zvukom i slikom vode:

  • Lidija Kraljić Zavišić, diplomirana glumica i lutkarica koja prema potrebi mijenja boje glasa samo na tvoju zapovijed
  • Stipe Bagarić, mlad momak i pedagog koji će te podsjetiti na sve što si zaboravio
  • Veno Mušinović, redatelj, glumac i profesor filozofije koji, vjeruj nam, zna objasniti sva čuda tromosti oka, camere obscure i suvremenih digitalnih kamera (a ekskluzivno saznajemo da ga je Robert Knjaz vodio na Svjetsko prvenstvo u Brazil!).

Ako slučajno nisi čuo ili čula za neki od tih pojmova, a zanima te što znače, potraži sve informacije na www.frooom.eu ili se javi na frooom.filmskaradionica@gmail.com. Ako baš želiš, vrlo rado ćemo ti se javiti na brojeve telefona +385 98 165 81 86 (Boris) ili +385 91 762 4226 (Anja).

Prijavite se na : http://www.frooom.eu/prijave/

One koji su prošle godine već naučili sve o ovim kamerama, kadrovima i ostalim Frooomovim trikovima, koje nećemo ni pokušati riječima objasniti – jer zvuče samo kao riječ, a potpuno su magične pojave – ove godine kroz napredne i majstorske kuharsko-filmske radionice vode:

  • Anja Pletikosa, stroga i ozbiljna osoba koja zapravo hoda s igraćim kockicama u džepu i stalno pokušava navući nekoga da joj ispriča priču
  • Dalija Dozet, mlada redateljica koja je upravo na pragu svog prvog dugometražnog filma, a za tebe će posebno doletjeti iz New Yorka, Bombaja ili već odnekud
  • Bojana Burnač, filmska autorica i vrsna snimateljica povest će te u labirint snimateljskog smisla
  • Vedran Senjanovič, filmski autor i novinar, s tobom će smisliti, snimiti, izgrebati i montirati analogni film
  • Dea Jagič, nagrađivana autorica brojnih animiranih filmova vodi te u Mrak animaciju
  • Ines Kesić, filmska vjetropirka koja vlada 3D mappingom i žonglira VJ-ingom stvorit će zanimljivi virtualni prostor samo za tebe.

Frooom! u Zagrebu financijski podupiru Hrvatski audiovizualni centar, Agencija za elektroničke medije, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada Kultura nova te naravno i Grad Zagreb, a nikako ne bi bio moguć bez naših sjajnih dugogodišnjih partnera, Osnovne škole “dr. Ivan Merz”, kina Europa, kina Tuškanac te Hrvatskog filmskog saveza. Dio programa se odvija i u suradnji sa Savezom udruga Clubture.

I na kraju, zašto “kuharska” i filmska radionica? Zato što su nama na neki poseban način filmovi, knjige i glazba hrana. A ako to jest tako, kuhati je najbliži glagol koji opisuje naše shvaćanje stvaranja filma. Hrana nas čini onakvima kakvi jesmo, pomaže ili odmaže da nešto činimo. Film kao hrana može također ozbiljno utjecati na način kako mislimo, živimo i ponašamo se. Eto zato. Dobar tek!

FROOOM! interdisciplinarna filmska radionica