Iz školskog svijeta
OŠ JURŠIĆI
U akciji uređenja svog sela
objavljeno: 8. lipnja 2017.

Akcija je provedena zahvaljujući financijskoj potpori Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule i Općine Svetvinčenat.

Motiv učenika eko-grupe bio je da svoje planirane aktivnosti provedu u prirodi s konkretnim zadatcima i uljepšaju izgled sela.
Učenici su, uz pomoć učitelja, predložili idejno rješenje uređenja javne površine, učili o krajobrazu i hortikulturnom uređenju te bili primjer ostalima kako se brinuti o vlastitom kraju. Nakon mapiranja terena i razrade idejnog rješenja izabran je najbolji rad učenika te je po njegovom nacrtu uređena javna površina. Posađeno je autohtono i ukrasno bilje (lavanda, ružmarin, smilje, maslina i ruže penjačice). Postavljene su klupe, koševi za otpatke te informacijska ploča sa svim radovima i imenima učenika koji su sudjelovali u osmišljavanju uređenja javne površine.

S ciljem zajedničke građanske akcije, sama ideja i inicijativa pokrenute su željom učenika za rad u lokalnoj zajednici na dobrobit svih žitelja. U provedbi građanske akcije, osim učenika OŠ Juršići, sudjelovali su i djelatnici škole, bivši učenici, bivši djelatnici, roditelji, mještani, djelatnici Općine Svetvinčenat i DVD Svetvinčenat, svi na volonterskoj osnovi.

Ravnateljica OŠ Juršići Nadia Vale-Kablar zahvalila se djelatnicama Općine Svetvinčenat Matei Stanić i Nives Cetini, roditelju Ivici Lukinu, bivšem učeniku Marku Lukinu te DVD-u Svetvinčenat na uključivanju u akciju i nesebičnom pomaganju u ostvarivanju ideje. [ IZ DRUGIH MEDIJA | regionalexpress.hr ]